Αποσύρθηκε το άρθρο για τη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας

Αποσύρθηκε το άρθρο για τη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας

Η επίμαχη διάταξη που είχε αναδείξει πρώτο το NEWS 247 καταψηφίστηκε από τους ΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση στην αρμόδια επιτροπή και δεν εισάγεται στην Ολομέλεια

Την καταψήφιση της διάταξης για την φορολόγηση της ελληνικής μπύρας - που είχε αναδείξει πρώτο το NEWS 247- πέτυχαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς έκαναν πράξη τη δέσμευσή τους και είπαν "όχι" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

Με την ανάδειξη του θέματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του, μέσω Twitter.

Καμμένος λάβρος λόγω... μπύρας  

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις προειδοποιητικές βολές του Πάνου Καμμένου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κλιμάκωσαν στην Βουλή την κριτική τους κατά της ρύθμισης για την φορολόγηση της ελληνικής μπύρας καλώντας ανοικτά την κυβέρνηση να την αποσύρει και προειδοποίησαν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα την καταψηφίσουν -όπως και έκαναν- στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

Η ρύθμιση δεν πέρασε καθώς έλαβε τη στήριξη μόνο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές ενώ τα υπόλοιπα κόμματα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αριθμούν συνολικά 155 βουλευτές.  Σημειώνεται, πάντως, ότι η επίμαχη διάταξη δεν τέθηκε σε ονομαστική αλλά σε δια βοής ψήφιση όπου υπολογίζεται ο αριθμός των μελών της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Η διάταξη δεν περνάει στην Ολομέλεια» είπε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, Γεράσιμος Μπαλαούρας. Να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ίδιος ο Πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος είχαν ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να συναινέσουν στην ψήφιση ενός άρθρου που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ελληνικής ζυθοποιίας. Ο κ. Καμμένος είχε καταγγείλει μάλιστα ότι η ρύθμιση δεν αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προέβλεπε αύξηση του ισχύοντος συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την μπύρα η οποία παράγεται από μικρά ζυθοποιία των οποίων η συνολική παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μειωμένος συντελεστής για τις μικρές ζυθοποιίες προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ' επέκταση στην Ελλάδα – όπου παρατηρούνται μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά φαινόμενα. Στην Ευρώπη πάνω από 8 στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών ενώ στην Ελλάδα τα σήματα που διαχειρίζονται πολυεθνικές ξεπερνούν το 86%. Πρόκειται κυρίως για τους ομίλους Heineken και Carlsberg με την τελευταία να προσθέτει πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο της πέρα από την Μύθος και την ΦΙΞ. Αντίθετα η ποιοτική ελληνική μικροζυθοποιία η οποία επρόκειτο να πληγεί, αν περνούσε η ρύθμιση, περιορίζεται στο 0,35% της αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απόσυρση της διάταξης για τη φορολόγηση στην ελληνική μπύρα ζητούν οι ΑΝΕΛ

Σου αρέσουν οι μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες; Θα το πληρώσεις ακριβά

SHARE:

24Media Network