Αρχή… γυναίκα δείκνυσι

Αρχή… γυναίκα δείκνυσι
Αικατερίνη Σακκελαροπούλου Facebook

Εκείνο που ήθελε ο Κ. Μητσοτάκης ήταν με την επιλογή του να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που θα έχει τη δική του υπογραφή και δίπλα τις υπογραφές των πολιτικών ηγεσιών και της πλειονότητας των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αιφνιδίασε με την απόφαση που έλαβε να προτείνει μια γυναίκα δικαστικό για το ανώτατο αξίωμα του πολιτεύματος ακόμη κι εκείνους που ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα τους… αιφνιδίαζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα να πάρει μια απόφαση απολύτως συμβατή με τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του. Κάποιοι χαρακτήρισαν ως «ντρίπλα» στον Αλέξη Τσίπρα την υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου. Άλλοι είπαν ότι με την πρόταση αυτή ο πρωθυπουργός «έσυρε» την αντιπολίτευση αναγκάζοντας την να συμφωνήσει.

Και όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε καιρό πριν να στείλει το μήνυμα δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εξηγήσει η αντιπολίτευση και να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη άρνηση στο πρόσωπο που θα υποδείκνυε. Επιπροσθέτως είχε φροντίσει να διαμηνύσει και εντός των τειχών ότι η επιλογή του θα ήταν συναινετική προκειμένου να επιτύχει ευρεία σύγκλιση εντός του κοινοβουλίου.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η επιλογή στο πρόσωπο της προέδρου του ΣτΕ έχει θετική απήχηση και στην κοινωνία. Κοντολογίς ο πρωθυπουργός θα μπορούσε και χωρίς την αντιπολίτευση να εκλέξει Πρόεδρο, χωρίς να χρειαστεί να «ντριπλάρει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν ήταν όμως αυτός ο σκοπός του. Εκείνο που ήθελε ήταν με την επιλογή του να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που θα έχει τη δική του υπογραφή και δίπλα τις υπογραφές των πολιτικών ηγεσιών και της πλειονότητας των πολιτών. Αυτό ήθελε και αυτό πέτυχε. Τώρα εναπόκειται στην κα Σακελλαροπούλου να ανταποκριθεί σ’ ένα ρόλο που το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είχε συνηθίσει διαφορετικά και ως εκ τούτου θα χρειαστεί εκ μέρους της να ξεπεράσει τα στερεότυπα που αναπόφευκτα υπάρχουν.

Υπάρχει, όμως, μια παράμετρος που αφορά τη θέση της Κεντροδεξιάς στο υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο μετά από τις εκλογές της 7 ης Ιουλίου. Το ρίσκο εν προκειμένω αφορά το ενδεχόμενο η εκλογική βάση της παράταξης να παρερμηνεύσει την νεωτερικότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διευρύνει τα όρια της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί το κόμμα να εργαστεί συστηματικά ώστε να εξηγήσει σε μέλη και ψηφοφόρους τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Και σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από την νέα Πρόεδρο. Την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο από κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση Αρχή… γυναίκα δείκνυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα