“Ασπίδα” απέναντι στην Τουρκία μέσω ΕΕ και Καΐρου

“Ασπίδα” απέναντι στην Τουρκία μέσω ΕΕ και Καΐρου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα της Αθήνας μετά την Πράγα και ενώ η Τουρκία βγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, το "ραντεβού" στο Σαρμ Ελ Σέιχ και το "πρόβλημα" της Λιβύης

Η επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το “θερμό επεισόδιο” Ερντογάν- Μητσοτάκη στην Πράγα διαγράφεται ακόμη πιο θολή, παρά τη χείρα διαλόγου που έτεινε ο πρωθυπουργός στην Τουρκία ακόμη και μετά τη νέα πρόκληση.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Άγκυρας στον απόηχο του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς με NAVTEX που εξέδωσε την Παρασκευή η Τουρκία βγάζει το νέο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν για έρευνες κοντά στον κόλπο της Αττάλειας.

Το γεωτρύπανο θα παραμείνει στο σημείο έως την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, όμως ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Τουρκία με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης να επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.

Καθώς το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο “αμφισβητεί” και τη συμφωνία Αθήνας- Καϊρου για την ΑΟΖ, Ελλάδα και Αίγυπτος συμμαχούν εκ νέου απέναντι στην Άγκυρα και εστιάζουν την προσοχή τους και στην κατάσταση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε χθες στο Κάιρο, από όπου κατηγγειλε ότι: “Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα με το “μνημόνιο” του 2019” και επισήμανε και τη συντριπτική αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης στη νέα συμφωνία, η οποία όπως τόνισε έχει ως στόχο και αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της βορειοαφρικανικής χώρας.

Η Αθήνα στέκεται στο γεγονός ότι το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχουν καταδικάσει ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, διαπιστώνει όμως ότι όσο η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ρευστή, η Άγκυρα θα προσπαθεί να την αξιοποιεί για να παρέμβει στην Ανατολικη Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πάντως ότι οι εταίροι και οι υπόλοιποι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα διαπίστωσαν ιδιοίς όμμασι ποιος είναι αυτός που απειλεί και προκαλεί. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από την Πράγα περισσότερο απομονωμένος παρά ποτέ.

Το σενάριο όμως η Τουρκία να προκαλέσει μία νέα κρίση, θέλοντας να οδηγήσει σε παρέμβαση των ΗΠΑ που να πιέσουν και την Ελλάδα για ένα συμβιβασμό, προβληματίζει. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο με επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, να επιτρέψει στην Τουρκία παιχνίδια με απώτερο στόχο την αλλαγή του status quo στην “ευαίσθητη” Ανατολική Μεσόγειο.

Τη θέση αυτή εξέφρασε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα την επαναλάβει και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όπου πάντως το μεγάλο θέμα θα είναι το ενεργειακό και η κύρια “μάχη” θα αφορά στην υιοθέτηση της πρότασης για πανευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κόντρα στις αντιδράσεις της Γερμανίας. Η κυβέρνηση αποφεύγει ευθέως να προαναγγείλει ότι θα ζητήσει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ διπλωμάτες εκτιμούν ότι πιο ουσιαστικό θα ήταν να ασκηθεί πίεση στην πλευρά της Λιβύης ώστε να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος η Άγκυρα.

Επόμενος διπλωματικός σταθμός στις 7-8 Νοεμβρίου, οι εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), που θα πραγματοποιηθεί στην αιγυπτιακή πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ και όπου θα λάβει μέρος ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί σήμερα τον υποψήφιο για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο θα συζητήσει και το “σαμποτάζ” της Άγκυρας σε κάθε συζήτηση για λύση του Κυπριακού.

Ενώ ο κ.Δένδιας μεταβαίνει σήμερα από το Κάιρο στη Βαλέτα, όπου θα συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ίαν Μποργκ, και το θέμα της Λιβύης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα