Αστυνομικός συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

ΕΛΑΣ

Τα κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ διακινούσε ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας και της Αττικής - Μετά από ευρεία οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που οργάνωσε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, εκ των οποίων 11 μέλη της συμμορίας

Εξαρθρώθηκαν, μετά από πολύμηνη έρευνα αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Κοζάνης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ενέχονται στη συστηματική προμήθεια κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης σε διάφορες περιοχές της Κοζάνης, καθώς και εγκληματική ομάδα - συμμορία τα μέλη της οποίας ενέχονται στην εισαγωγή στη χώρα, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης.

Σε ευρεία οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς και του Ωρωπού Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης και συμμετείχαν αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και των Ομάδων Δημόσιας και Κρατικής Ασφάλειας και τ ης Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος , της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου τ ου Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας , του Τμήματος Ασφάλειας Ωρωπού, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, καθώς και αστυνομικοί σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και του Τμήματος Ασφάλειας Λαμίας.

Από τους συλληφθέντες, έξι Έλληνες είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 26 έως 43 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας 32χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στην Κοζάνη και οι υπόλοιποι πέντε είναι μέλη της εγκληματικής ομάδας (τέσσερις Έλληνες και ένας Αλβανός) ηλικίας από 32 έως 48 ετών και μία 36χρονη Ελληνίδα ως διακινήτρια.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εγκληματική ομάδα και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Αστυνομικός συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη έξι άτομα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Ειδικότερα, τρεις Έλληνες ηλικίας από 36 έως 52 ετών, έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, κατηγορούμενοι για παρόμοια αδικήματα, ενώ άλλα δυο άτομα, ένας 44χρονος Έλληνας και ένας 30χρονος Αλβανός, αναζητούνται να συλληφθούν.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 16 άτομα , 14 Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ιταλός, που προέβαιναν σε διακίνηση ναρκωτικών, χωρίς να αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας, καθώς και άλλα 100 άτομα – Έλληνες (96 άντρες και 4 γυναίκες) , για χρήση και κατοχή ποσοτήτων ναρκωτικών . Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση και εγκληματική ομάδα-συμμορία, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Προσδιορίζεται ότι στο διάστημα αυτό διακινήθηκαν τουλάχιστον 6 κιλά και 720 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 314 γραμμάρια κοκαΐνης, επιπλέον ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης αξίας τουλάχιστον 18.800 ευρώ (πραγματοποίηση συμφωνιών - παραγγελιών σε χρηματικά ποσά και όχι σε ποσότητες) και 9 τρυπάκια εμποτισμένα με ναρκωτική ουσία LSD.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό την προμήθεια, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης σε περιοχές της Κοζάνης.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της αφού προμηθεύονταν τις ναρκωτικές ουσίες από τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και η 36χρονη συλληφθείσα , προέβαιναν ακολούθως στην περαιτέρω διακίνησή τους . Ο συλληφθείς αστυνομικός είχε το ρόλο της "κάλυψης" προς αποφυγή σύλληψης και ενημέρωσης των άλλων μελών της οργάνωσης σχετικά με τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή δράσης τους , κατηγορούμενος επιπλέον για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος. Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής ομάδας-συμμορίας, προέκυψε ότι είχε συνεχή δράση με σκοπό την εισαγωγή στην χώρα, κατοχή, αποθήκευση και διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης κυρίως στην περιοχή της Καστοριάς, καθώς και σε περιοχές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα μέλη της αναλάμβαναν την εισαγωγή των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα από την Αλβανία και άλλα την περαιτέρω διακίνησή τους.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 16 κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 9 κιλά και 713,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 506,5 γραμμάρια κοκαΐνης, 3 τσιγάρα κάνναβης, χρηματικό ποσό 8.995€, 3 ζυγαριές ακριβείας, μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος, 20 κινητά τηλέφωνα, ένας κάλυκας από πολεμικό τυφέκιο, ένα πιστόλι κρότου με 5 φυσίγγια, ένα σπρέι πιπεριού, 6 αμπούλες, μία ψηφιακή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ( usb stick ) χωρητικότητας 8 GB.

Οι συλληφθέντες, με τις σχηματισθείσες σε βάρος τους δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα, θα οδηγηθούν αρμοδίως. Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης. Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, Ναρκωτικά
SHARE:

24Media Network