Αθανασίου: Δεν ασκήθηκαν πιέσεις από τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας σε δικαστές να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 55 χρόνια πό την ίδρυση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
(EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τα 55 χρόνια πό την ίδρυση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ουδείς υπάλληλος της τρόικας είχε αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη για το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο με την τρόικα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατώτερος υπάλληλος, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο Ρωσίδα γυναίκα υπάλληλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στη συνάντηση κάλεσε δύο ανώτερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και τους πίεσε να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών. Η βουλευτής κάλεσε τον κ. Αθανασίου να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ασκήθηκαν τέτοιες πιέσεις και να εξηγήσει γιατί εκλήθησαν στη συνάντηση δικαστές, με δεδομένο ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντλήσει αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων από το υπουργείο και με δεδομένη τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της δικαστικής εξουσίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πράγματι έγινε συνάντηση στο υπουργείο, ήταν όμως τεχνική. Παρόντες ήταν, όπως είπε, και δύο ειρηνοδίκες, είχε καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν ελέγχθηκε η ουσία των υποθέσεων αλλά τα μέλη της τρόικα ενημερώθηκαν για τον όγκο των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν και που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 78.000.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι ουδείς υπάλληλος της τρόικας είχε αρμοδιότητα να εκφέρει άποψη για το δικαιοδοτικό έργο των δικαστών και «είναι αστείο να λέγεται ότι έγιναν συστάσεις να εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των τραπεζών» με δεδομένο το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επ΄αυτής δεν δικαιούται να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο υπουργός. Ταυτόχρονα ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την απορία του πως η βουλευτής υιοθέτησε ένα τέτοιο δημοσίευμα που είναι προϊόν φαντασίας του συντάκτη του πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο υπουργός έχει δώσει διευκρινίσεις για το θέμα σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Αν θέλανε να μάθουνε πόσες είναι οι εκκρεμούσες υποθέσεις, μπορούσαν να το μάθουν από το υπουργείο. Δεν χρειαζόταν να κληθούν δικαστές. Δεν πείθομαι ότι δεν παρενέβησαν. Ποια δουλειά είχαν να βρίσκονται στη συνάντηση δύο δικαστές που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις;» επέμεινε η βουλευτής.

«Παρ΄όλες τις εξηγήσεις βλέπω ότι επιμένετε. Αν δεν σας ήξερα, αν δεν είχα αντίληψη για το ήθος σας, θα ένιωθα προσβεβλημένος σήμερα που μου υποβάλατε αυτή την ερώτηση για την οποία έχω ξεκαθαρίσει το θέμα» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

SHARE:

24Media Network