Αθήνα για Ερντογάν: Θράσος και fake news στον ΟΗΕ

Αθήνα για Ερντογάν: Θράσος και fake news στον ΟΗΕ
"Μάσησε τα λόγια του" για την υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Ο Γ.Οικονόμου σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει για το μεταναστευτικό και για την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, εκτιμώντας ότι έχει επιλέξει να απομακρυνθεί από τη Δύση.

Πρόγευση από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στον κ.Ερντογάν “με επιχειρήματα που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, με σύμμαχο την αλήθεια και την ιστορία, θα αναδείξει την πραγματικότητα που βιώνουμε στο Αιγαίο, χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως πάντα”.

Ο πρωθυπουργός ούτως ή άλλως θα αναφερόταν στα ελληνοτουρκικά στη ΓΣ του ΟΗΕ, όμως μετά τη νέα προκλητική επίθεση Ερντογάν, θα αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του για να αναδείξει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Αλλά και θα επιστρέψει στην Άγκυρα τις κατηγορίες για παραβίαση της διεθνους νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

“Ο κ.Ερντογάν σε μια απαράδεκτη κίνηση πολιτικού καιροσκοπισμού, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ως βήμα διασποράς fake news και όχημα χυδαίας προπαγάνδας, με ανυπόστατους ισχυρισμούς και απαράδεκτες κρίσεις εις βάρος της Ελλάδας, που δεν συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές του Ο.Η.Ε”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Υπενθύμισε ότι ο Ο.Η.Ε. θεμελιώθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θέσπισε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακριβώς για να μην επιτρέψει στην ανθρωπότητα να ξανακατρακυλήσει στη βαρβαρότητα και την ωμή βία.

“Προφανώς, χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του Ο.Η.Ε., όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας”, σχολίασε ο κ. Οικονόμου και εκτίμησε ότι:

“Η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: “Ο κ. Ερντογάν οφείλει να γνωρίζει ότι για να μπορείς να επικαλείσαι κάτι, όπως  τα ανθρώπινα δικαιώματα και το  Διεθνές Δίκαιο, πρέπει πρώτα  να το σέβεσαι και να το τηρείς έμπρακτα ο ίδιος” και πρόσθεσε:

“Για παράδειγμα, η Τουρκία οφείλει να απαντήσει γιατί παραβιάζει Συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, όταν τους καλεί τα τελευταία δύο χρόνια δημόσια σχεδόν και τους ενθαρρύνει να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να προχωρήσουν στην Ευρώπη. Οφείλει να απαντήσει για το τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα, στην Κωνσταντινούπολη που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι. Οφείλει να απαντήσει  για τις γενοκτονίες, για  τις εισβολές σε γειτονικές χώρες, την παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου, το casus belli απέναντι στην Ελλάδα και τις αγοραίες απειλές από θεσμικούς παράγοντες έναντι της χώρας μας.”

Ο κ.Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι: “Η Ελλάδα, αντιθέτως, σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, που δίνει άσυλο στους κατατρεγμένους, που προστατεύει κάθε μειονότητα, που δεν απειλεί κανέναν, που έχει το σεβασμό και την εκτίμηση όλης της δημοκρατικής και πολιτισμένης οικουμένης και  σε όλη την ιστορική της διαδρομή στέκεται ανυποχώρητα απέναντι στην αδικία.”

Δήλωσε μάλιστα ότι: “Ο κ.Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και κυρίως δεν αμαυρώνεται από μυθεύματα και χυδαία προπαγάνδα. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ες αεί το προπύργιο, ο θεματοφύλακας του ελεύθερου κόσμου. Οι Έλληνες έχουμε διδάξει την ανθρωπότητα ότι η νέμεση ακολουθεί την ύβρη κάθε φορά.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε σημειώνοντας ότι: “Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι αμυντικά και διπλωματικά η Κυβέρνηση έχει οχυρώσει την Ελλάδα, ώστε κανείς να μην διανοηθεί να επιχειρήσει το παραμικρό εις βάρος μας. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, έχοντας την πίστη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, προς όφελος και για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή μας γενικότερα.

Η ομιλία του κ.Ερντογάν, αλλά και οι χαλκευμένες εδώ και πολύ καιρό κατηγορίες από διαφόρους εις βάρος της χώρας μας, είμαι βέβαιος ότι θα αφύπνισαν ήδη και θα επαναφέρουν στην πραγματικότητα όσους και όσες επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα, υιοθετώντας την κίβδηλη προπαγάνδα αλλότριων δυνάμεων, να βλάψουν την Πατρίδα στο πρόσωπο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Οι πολίτες και η Ιστορία απαιτούν από όλους μας αρραγές εθνικό μέτωπο σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της απέναντι πλευράς. Οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται. Η χώρα ενωμένη, αποφασιστική και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα, οφείλει να δίνει τις απαντήσεις όπου πρέπει, όπως πρέπει, την κατάλληλη στιγμή.”

Υπενθυμίζεται ότι -μιλώντας χθες στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις  στη Νέα Υόρκη- ο κ.Μητσοτάκης  διακήρυξε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας και ότι οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε μια πρώτη απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι:  «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει ότι Τουρκία είναι μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία, με τους όρους που γνωρίζουμε».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη  έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, ενώ χθες στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο πρωθυπουργός είχε “εγκάρδια συνομιλία” με τον Αμερικανό Πρόεδρο, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα