Αθήνα και Θεσσαλία κρίνουν τις πολιτικές εντυπώσεις στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών

Διαβάζεται σε 6'
ψηφοφορία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Στιγμιότυπο από κάλπη eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε λίγο πριν τη δεύτερη Κυριακή να στηρίξει Αγοραστό και Μπακογιάννη. Αισιοδοξία στη ΝΔ για Πελοπόννησο και Αν. Μακεδονία- Θράκη. Η μάχη για το Χαλάνδρι

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα κριθεί σε επίπεδο εντυπώσεων σε μία περιφέρεια και ένα δήμο: Τη Θεσσαλία και την Αθήνα.

Η Θεσσαλία εξάλλου είναι η μόνη από τις περιφέρεις, όπου στο δεύτερο γύρο έχει περάσει υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στον υποψηφιο της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ειδικότερα ότι ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, αντιμετωπίζει τον Δημήτρη Κουρέτα.

Ενώ στο δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης της ΝΔ, πηγαίνει στο δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα, που κατέβηκε με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου αποδίδει λοιπόν ιδιαίτερη πολιτική σημασία στις δύο αυτές μάχες, όπως σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη περιόδευσε μαζί με τον κ. Μπακογιάννη. Και την Παρασκευή επισκέφθηκε και τη Λάρισα μαζί με τον κ.Αγοραστό και το νέο δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο.

Επιστρατεύτηκε δε και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, για τη στήριξη του κ.Μπακογιάννη. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εξάλλου παρά τη μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο, δεν υποτιμούν ως αντίπαλο τον κ.Δουκα, αν και πιστεύουν ότι θα επανεκλεγεί ο δήμαρχος Αθηναίων.

Γαλάζια καρφιά

Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα πάντως μάλλον ενόχλησε τους γαλάζιους. Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε ότι “ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πηγαίνουν χέρι χέρι στο δήμο Αθηναίων. Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και να αποφύγει τον κίνδυνο αποχής ή ακόμη και διαρροές προς τον κ.Δούκα.

Ακόμη πιο καυστικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσον αφορά στη στήριξη του κ. Κουρέτα από το ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν είδαμε φωτογραφία του κ. Κουρέτα με τον κ. Κασσελάκη. Ισως γιατί με όποιον έβγαλε φωτογραφία ο κ. Κασσελάκης, δεν πήγε δεύτερο γύρο”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Οι κατά Μητσοτάκη “στενοχώριες της στιγμής” και η συμμαχία Αγοραστού- Τζανακούλη

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Λάρισα υπερασπίστηκε το έργο του κ.Αγοραστού, αλλά και τους χειρισμούς τόσο της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και της κυβέρνησης κατά και μετά την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες. Αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις και στον προγραμματισμό των έργων αποκατάστασης με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αλλά υποστήριξε ότι “θα ήταν άδικο” μία φυσική καταστροφή “να ακυρώσει ένα σημαντικότατο έργο που έκανε η περιφέρεια”. Και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αφήσουν στην άκρη “τις όποιες στενοχώριες της στιγμής”, όπως είπε.

Σημειωτέον ότι αρχικά το σχέδιο ήταν ο κ. Μητσοτάκης να επισκεπτόταν τη Μαγνησία, όπου η παράταξη του Κώστα Αγοραστού ήρθε δεύτερη, ενώ η παράταξη της (Λαρισαίας) Ελευθερίας Τζανακούλη έλαβε 13.35%. Όμως σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αποφύγει συνάντηση με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο…

Η δε κ. Τζανακούλη, που είχε συγκεντρώσει σχεδόν 10% από την άκρα δεξιά και δεξιά ψήφο διαμαρτυρίας στη Θεσσαλία, συνταχθηκε με τον κ.Αγοραστό στο δεύτερο γύρο, κατόπιν ισχυρών γαλάζιων πιέσεων και μάλιστα έδωσε το παρών και στην περιοδεία με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Το ΕΣΠΑ ως προεκλογικό εργαλείο πίεσης

Εν τω μεταξύ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανήγαγε το Χαλάνδρι ως κρίσιμη πολιτική μάχη στο δεύτερο γύρο. Ο υπουργός Εργασίας φανερά ενοχλημένος με το ενδεχόμενο επανεκλογής του Σίμου Ρούσσου, που προέρχεται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, “απείλησε” τους δημότες ότι θα χάσουν τις ευκαιρίες του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εαν δεν εκλέξουν δήμαρχο της αρεσκείας της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς την καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς με την επανεκλογή Αγοραστού στη Θεσσαλία.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως κάλυψε τον κ.Γεωργιάδη και τον κ.Αυγενάκη, κάνοντας λόγο για παρανόηση και “παραχάραξη” των δηλώσεων τους. Διαβεβαίωσε δε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι δεδομένα για κάθε δήμο και κάθε περιφέρεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αλλά επέμεινε πως οι αυτοδιοικητικές έχουν πολιτική διάσταση και άρα η κυβέρνηση νομιμοποιείται να υποστηρίζει ότι συγκεκριμένα πρόσωπα δεν μπορούν να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία έμμεση αναφορά στο θέμα από τη Λάρισα. “Έχει μεγάλη σημασία την επόμενη μέρα να μπορούμε να συνεργαστούμε με Περιφερειάρχες και με Δημάρχους οι οποίοι να συμμερίζονται το δικό μας αναπτυξιακό όραμα. Χρέος μας είναι να συνεργαστούμε με όλους, αυτό επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος. Έχουμε, όμως, πολιτική προτίμηση σαφή. Δεν την κρύψαμε, δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα”, δήλωσε.

Ωμό εκβιασμό καταγγέλει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση πάντως κατήγγειλε ωμό εκβιασμό των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση.

Για “απαράδεκτη και αντιθεσμική προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να εκβιάσουν τους πολίτες για να στηρίξουν τους εκλεκτούς της ΝΔ σε Δήμους και Περιφέρειες”, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη.

Εκβιασμό των Θεσσαλών ψηφοφόρων κατήγγειλε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Απάντησε δε στην κυβέρνηση για το δήμο Αθηναίων: “Ενοχλεί τη ΝΔ, που ο Χ. Δούκας έκανε άνοιγμα σε άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, αλλά δεν την ενοχλεί η στήριξη που παρέχει στον κ. Μπακογιάννη ο ακροδεξιός Φαήλος Κρανιδιώτης”.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του άφησε αιχμές για εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα απο την κυβέρνηση και όχι μόνο. Και ζήτησε “καταδίκη, με λευκό ή άκυρο, όλων εκείνων που θα είναι τα «καλά παιδιά» των κυβερνήσεων και θα υπηρετούν την τοπική διοίκηση ως μακρύ χέρι του κράτους.”

Αισιοδοξία στη ΝΔ για Πελοπόννησο, Αν. Μακεδονία- Θράκη και Βόρειο Αιγαίο

Ο κ. Μητσοτάκης εν όψει του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, περιόδευσε επίσης σε Τρίπολη και Αλεξανδρούπολη. Στη ΝΔ εξάλλου θεωρούν ότι στην Πελοπόννησο μπορεί να κερδίσει ο Δημήτρης Πτωχός τον Πέτρο Τατούλη και στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη να επανεκλεγεί ο Χρήστος Μέτιος κόντρα στον αντάρτη Χριστόδουλο Τοψίδη.

Δήλωση στήριξης του κ.Πτωχού έκανε μάλιστα και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, υπενθυμίζοντας: “Έχουμε αγωνιστεί μαζί υπό αντίξοες συνθήκες για την πατρίδα μας στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.”

Όλος ο μηχανισμός της ΝΔ άλλωστε δίνει μάχη ώστε οι ψηφοφόροι στην Πελοπόννησο να πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες για να επισφραγίσουν την εκλογή Πτωχού.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει όμως η ΝΔ και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη περιοδεία που πραγματοποίησε ο κ. Μητσοτάκης μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν στη Μυτιλήνη. Υπενθυμίζεται ότι ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Αλκιβιάδης Στεφανής μονομαχεί με το νυν περιφερειάχη και αντάρτη Κώστα Μουτζούρη, που έχει έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα