Προεκλογικός αγώνας με… ΕΣΠΑ από τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 5'
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

Οι απειλές Γεωργιάδη πως το Χαλάνδρι θα χάσει χρήματα από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης εάν δεν εκλέξει δήμαρχο ΝΔ αποτελούν την ακραία έκφραση μία επίσημης γαλάζιας στρατηγικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε χθες ξανά θύελλα αντιδράσεων με τις απειλές του προς τους δημότες Χαλανδρίου ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Οι εκβιαστικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί της χρηματοδότησης του δήμου από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελούν όμως παρά την πιο ακραία έκφραση μίας επίσημης γαλάζιας στρατηγικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία ειδικότερα εκπέμπει εδώ και καιρό το μήνυμα πως μόνο εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν περιφερειάρχες και δημάρχους γαλάζιων αποχρώσεων, θα επωφεληθεί ο τόπος τους από τα κοινοτικά κονδύλια που θα εισρεύσουν την επόμενη πενταετία.

Η απειλητική ανάρτηση Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτηση του εκβίασε τους δημότες Χαλανδρίου να μην ψηφίσουν το νυν δήμαρχο Σίμο Ρούσσο.

“Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δια του κ. Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον Δήμαρχο. Ως βουλευτής Βορείου Τομέα έχω ευθύνη να πω στους συμπολίτες μου την αλήθεια. Η στήριξη του κ. Χάρη Ρώμα στην κα Κρίστη Αγαπητού δίνει μία ευκαιρία στο Χαλάνδρι να γυρίσει σελίδα και να διασωθεί από την παρακμή. Πρέπει να κάνουμε αγώνα αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν να πετύχουμε την μεγάλη ανατροπή εκεί. Για το καλό του Χαλανδρίου η κα Αγαπητού πρέπει να εκλεγεί Δήμαρχος την Κυριακή”, ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας.

Οι αντιδράσεις και η απάντηση του δημάρχου Χαλανδρίου

Η ανάρτηση του κ.Γεωργιάδη προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Ο κ. Ηλιόπουλος εγκωμίασε το έργο του κ.Ρούσσου στο Χαλάνδρι. Και υποστήριξε ότι η επανεκλογή του θα είναι “μια μεγάλη δημοκρατική νίκη κόντρα στην λάσπη και τα ψέματα της ΝΔ”.

Ο ίδιος ο κ.Ρούσσος απάντησε στον κ. Γεωργιάδη επικαλούμενος τα νούμερα όσον αφορά στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από το δήμο Χαλανδρίου.

“Χάρη στις ώριμες μελέτες του Δήμου, σχεδόν το 70% των χρηματοδοτήσεων για τα έργα που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη εξασφαλίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο. Το 2014 όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση η εικόνα ήταν εντελώς αντίστροφη. Το 80% της χρηματοδότησης των έργων προέρχονταν απευθείας από ίδιους πόρους του Δήμου και μόλις 20% από άλλες πηγές”, ανέφερε ο δήμαρχος Χαλανδρίου σε ανάρτηση του.

Το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ως προεκλογικό εργαλείο της ΝΔ

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως με τον ωμό του λόγο, όπως αναφέρθηκε, ουσιαστικά “κάρφωσε” μία ευρύτερη στρατηγική της ΝΔ, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ως προεκλογικά εργαλεία.

Βεβαίως ουδείς άλλος γαλάζιος εκβίασε ευθέως τους πολίτες ότι θα κοπούν τα κοινοτικά κονδύλια ανάλογα με το τι θα ψηφίσουν. Ωστόσο το γαλάζιο αφήγημα, ειδικά σε επίπεδο περιφερειών, είναι πως μόνο εάν στις εκλογές βγουν πρόσωπα που συμπλέουν πολιτικά με την κυβέρνηση, θα συνεχίσει να ρέει το χρήμα από ΕΕ.

Τι έλεγε ο Μητσοτάκης

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε περιοδεία του προς στήριξη των γαλάζιων υποψηφίων περιφερειαρχών, δεν παραλείπει να βάζει αυτή τη διάσταση, αποφεύγοντας πάντως τους εκβιασμούς.

“Χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, περιφερειάρχες οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο κεντρικό μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Διότι οι περιφερειάρχες θα κληθούν να διαχειριστούν σημαντικούς πόρους. Και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα για τις περιφέρειες της χώρας”, είχε αναφέρει για παράδειγμα τη Δευτέρα σε εκδήλωση στήριξης του Αλκιβιάδη Στεφανή για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Αλλά και κατά την τελευταία περιοδεία του πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, στην Κοζάνη μαζί με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί με νόημα στα “πολλά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία τα επόμενα χρόνια θα πέσουν στην πραγματική οικονομία αλλά και πολύ αυξημένους πόρους ως προς τα περιφερειακά προγράμματα.” Και είχε υποστηρίξει ότι: “Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτοί οι πόροι να δαπανηθούν σε συντονισμό και κοινό βηματισμό με την κεντρική κυβέρνηση.”

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης σε όλες του τις προεκλογικές περιοδείες. Το επιχείρημα της ΝΔ φυσικά είναι ότι νομιμοποιείται να θεωρεί πως η συνεργασία της κυβέρνησης θα είναι πιο αποδοτική για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων με περιφερειάρχες που έχουν την ίδια πολιτική αντίληψη. Ωστόσο μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη, το γαλάζιο σκεπτικό σκεπάζουν σκιές…

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες εν όψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη στις 10:00, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πλατεία Βικτωρίας μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς στη ΝΔ δεν παίρνουν αψήφιστα την αναμέτρηση με τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ (και τον ΣΥΡΙΖΑ στο β γύρο) Χάρη Δούκα.

Ενώ στις επτά το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τρίπολη όπου θα περιοδεύσει μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα