Αθήνα καλεί ξανά Κάιρο, ενώ ο Ερντογάν θέλει “νέα αρχή” με Σίσι και χτυπά στη Συρία

Αθήνα καλεί ξανά Κάιρο, ενώ ο Ερντογάν θέλει “νέα αρχή” με Σίσι και χτυπά στη Συρία
Νίκος Δένδιας Maxim Shemetov/Pool Photo / AP IMAGES

Την Αίγυπτο επισκέπτονται Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης, με το βλέμμα στην Τουρκία και τη Λιβύη. Η στρατηγική συνεργασία με το Κάιρο και η νέα συμφωνία έρευνας και διάσωσης.

Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου στη Λιβύη και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει “νέα αρχή” με την Αίγυπτο και ταυτόχρονα χτυπά στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισκέπτονται σήμερα το Κάιρο.

Η Αθήνα θέλει να διαφυλάξει και να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την Αίγυπτο, καθώς άλλωστε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί ένα βασικό “χαρτί” της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, αλλά και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί η κυβέρνηση μετά τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και για τη συνάντηση Ερντογάν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε πάντως:

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει, έτσι ώστε η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και η αμυντική μας πολιτική να είναι τέτοια που να θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είναι μια πολιτική που μας προφυλάσσει από το να εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα και σε επώδυνα διλήμματα της τελευταίας στιγμής. Είναι μια πολιτική που μας έχει οδηγήσει να είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρές συμμαχίες, με αποτελεσματικότατη αποτρεπτική ισχύ. Είναι μια πολιτική που έχει οδηγήσει, ώστε η χώρα μας να είναι μια χώρα που ούτε μπορεί κανείς να την εκφοβίσει, ούτε να την απειλήσει, ούτε να την εκβιάσει.”

Η επίσκεψη στο Κάιρο ήταν άλλωστε προγραμματισμένη εδώ και ημέρες, αλλά οπωσδήποτε η απόπειρα της Τουρκίας να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο, δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα.

Ο Ερντογάν, μεγάλος σύμμαχος του εκλιπόντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε στο παρελθόν διαβεβαιώσει ότι«δεν θα μιλήσει ποτέ» σε «κάποιον σαν» τον Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι σε πραξικόπημα το 2013. Η χειραψία Ερντογάν- Σίσι στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ όμως σφράγισε την «αρχή της ανάπτυξης των σχέσεων» μετά από μια δεκαετία αποξένωσης, όπως ανακοίνωσε χθες η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί ξανά το Κάιρο στις 9 Οκτωβρίου, καταγγέλοντας ως “νομικό τερατούργημα” το μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Λιβύης- Τουρκίας. Ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μετάσχει στις 8 Νοεμβρίου στις εργασίες της συνόδου COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου είχε αναφερθεί στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου και είχε συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας έχει άλλωστε τις “ευλογίες” των ΗΠΑ και η Αθήνα αναδεικνύει ιδιαίτερα τη σημασία διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και την Ελλάδα ως πιθανό κόμβο μεταφοράς και φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απο τη Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία έρευνας και διάσωσης Ελλάδας- Αιγύπτου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάιρο, ο κ.Δένδιας και ο κ. Βαρβιτσιώτης θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης», από τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι.

Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου και καθορίζει τις περιοχές έρευνας και διάσωσης των δύο χωρών, που μάλιστα θα ταυτίζονται με το FIR Αθήνας και Καϊρου. Αντίστοιχες συμφωνίες έχει υπογράψει η Ελλάδα με Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο, δηλαδή με όλες τις γειτονικές χώρες πλην της Λιβύης και βεβαίως της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η Αθήνα υπογράφει τώρα συμφωνία και με την Αίγυπτο θεωρείται σημαντικό, δεδομένου ότι η Τουρκία μονομερώς διεκδικεί την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμιζεται ότι η Άγκυρα το 1988 και το 2020 προσπάθησε μονομερώς να αυξήσει τα όρια της δικής της περιοχής έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, που με τη συμφωνία αυτή κατοχυρώνεται για την Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Θα ακολουθήσει κοινό γεύμα εργασία και στη συνέχεια ο κ.Δένδιας και ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθούν χωριστά με τους ομολόγους τους Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει ειδικότερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο, βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ιχάμπ Νασρ, συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στο γεωργικό τομέα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεγχόμενης μετανάστευσης που υπογράφει η Ελλάδα με τρίτη χώρα και αφορά σε 5.000 εργάτες γης που θα έρθουν στην Ελλάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα