Αθήνα προς ΝΑΤΟ: Η Τουρκία άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο

Αθήνα προς ΝΑΤΟ: Η Τουρκία άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Την αναξιοπιστία της Τουρκίας επισημαίνει στους συμμάχους η Ελλάδα με αφορμή τους S-400 αλλά και το σπάσιμο του μορατόριουμ που είχε αναγγείλει για την 28η Οκτωβρίου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Διπλό μήνυμα σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για την αναξιοπιστία της Τουρκίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας “άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο”, στέλνει η Αθήνα με αφορμή την επιμονή της Άγκυρας να ενεργοποιήσει τους S- 400, αλλά και την ανακοίνωση στρατιωτικής άσκησης στις 28 Οκτωβρίου παρά το υποτιθέμενο μορατόριουμ.

Σημειωτέον δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ, θα επισκεφθεί το υποβρύχιο «Παπανικολής» και θα συνομιλήσει με το πλήρωμα, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως παράλληλα με τη διπλωματία, η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από κάθε επιβουλή και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως έχουν αποδείξει στο πεδίο.

Η Αθήνα όμως επιμένει στο όπλο της διπλωματίας και επιχειρεί να απομονώσει την Τουρκία.

“Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πέτσας.

Υπενθύμισε ότι η Αθήνα ενημέρωσε Συμμάχους και εταίρους και επέδωσε στην Άγκυρα διάβημα για την έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, καταγγέλλοντας ότι η Τουρκία περιφρονεί τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Υπενθύμισε επίσης ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου.

“Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς” τόνισε ο κ.Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Ανέφερε ότι υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Όλα αυτά είναι απτά αποτελέσματα. Και είναι απόρροια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση” εκτίμησε ο κ.Πέτσας.

Ανέφερε επίσης ότι: “Η Ελλάδα σήμερα, και το κατάφερε αυτό μέσα σε έξι μήνες, έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Έχει μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα