Ελλάδα σε Ερντογάν: “Τίποτε δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία”

Ελλάδα σε Ερντογάν: “Τίποτε δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία”
Ελληνικές φρεγάτες ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου απάντησε στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος είχε απειλήσει τη χώρα μας ότι θα μετανιώσει εάν εξοπλίζει τα νησιά

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντησε η Αθήνα στις νέες απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα πως η Ελλάδα θα το μετανιώσει αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου.

“Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Καθώς βέβαια η σημερινή εμπρηστική δήλωση Ερντογάν δεν ειναι παρά η τελευταία σε μία σειρά προκλήσεων του Τούρκου προέδρου, ο κ.Οικονόμου είχε σχολιάσει την επιθετικότητα της Άγκυρας και προηγουμένως στο briefing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ειδικότερα δηλώσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. “Με ψυχραιμία αποδομούμε τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Δεν ακολουθούμε τις προκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο”, τόνισε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: “Από την άλλη είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση και την αποτρεπτική της ικανότητα, ώστε να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία”.

Εν τω μεταξύ όμως ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στις νέες επιθετικές δηλώσεις και το Μαξίμου έκρινε ότι δεν μπορούσαν να μείνουν χωρίς απάντηση επί της ουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν σε ομιλία που έκανε ενώ επέβλεπε τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια υποστήριξε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς συμφωνίες.

Δήλωσε μάλιστα ότι η χώρα μας θα πρέπει «να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετανιώσει».

Την ίδια στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη δημοσιοποίηση δεκαέξι χαρτών οι οποίοι απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις» σε μια προσπάθεια «βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σταματά τις συνομιλίες με την Ελλάδα, με τον Ερντογάν να συνεχίζει έκτοτε την εμπρηστική ρητορική και τις προκλήσεις, ενώ η Αθήνα καταγγέλλει στους συμμάχους το νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα