Αβραμόπουλος: Διαψεύδει τα περί επείγουσας έρευνας από την Κομισιόν για το QatarGate

Αβραμόπουλος: Διαψεύδει τα περί επείγουσας έρευνας από την Κομισιόν για το QatarGate
Δημήτρης Αβραμόπουλος EUROKINISSI

Καμία έρευνα δεν έχει δοθεί με εντολή της προέδρου της Κομισιόν για τη δράση της ΜΚΟ του Παντσέρι, υποστήριξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η συμμετοχή του στην επιτροπή ήταν "σχεδόν ανύπαρκτη". "Δεν είχαμε ιδέα τι έκανε", είπε.

Τα περί επείγουρας έρευνας από την Κομισιόν και την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις σχέσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο του σκανδάλου QatarGate διέψευσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης (22/12), ο πρώην Έλληνας Επίτροπος τόνισε πως “δεν υπάρχει εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έρευνα αλλά για διερεύνηση” και πρόσθεσε πως “η Κομισιόν κυρίως έπειτα από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο είχε τη σκοπιμότητά του, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει κατά πόσο τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν από τρία χρόνια όταν ζήτησα επίσημα την άδεια για να γίνω μέλος μιας τιμητικής επιτροπής της ΜΚΟ ‘Fight Impunity’, που είχε συγκεκριμένο σκοπό και τότε έκανε τότε και πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασίες με τεράστιους παγκόσμιους οργανισμούς”.

Αναφερόμενος στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο “εγκέφαλος” της εγκληματικής οργάνωσης, δήλωσε πως “ο Παντσέρι ήταν μεγάλη μορφή στην Ιταλία. Όταν μου προτάθηκε, δεν αποδέχθηκα αμέσως, έστειλα επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητούσα να μου πουν αν αυτός ο οργανισμός είναι σωστός, εάν κάνει καλά τη δουλειά του και εάν μου επιτρέπεται να γίνω μέλος του και να λάβω μια μικρή αποζημίωση. Μού ήρθε γραπτά η απάντηση. Όλον αυτόν τον καιρό δεν είχαμε καμία σχέση με τις άλλες δραστηριότητες του Παντσέρι, τι έκανε μακριά και πέρα. Όλο αυτό το θέμα μας ήταν εντελώς ξένο. Αν είχαμε πάρει χαμπάρι θα είχαμε φύγει από την πρώτη στιγμή. Εγώ στον χρόνο επάνω, επειδή είδα την αδράνεια του Οργανισμού ζήτησα να σταματήσει και η μισθοδοσία μου από τη ΜΚΟ”.

Όσον αφορά την υψηλή μισθοδοσία για την τιμητική συμμετοχή του αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως οι αποδοχές ήταν δηλωμένες σε Βέλγιο και φορολογημένες στην Ελλάδα και πως ήταν ο μόνος χωρίς θεσμικό και πολιτικό ρόλο. “Αφού είχα τελειώσει με την Επιτροπή μπορούσα να κάνω και άλλα πράγματα και γιατί όχι. Σταμάτησα μόνος μου τον Φεβρουάριο του 2022, στο τέλος δε όλα τα μέλη της τιμητικής επιτροπής ζητήσαμε να βγουν και τα ονόματά μας, όχι όμως υπό το κράτος εξελίξεων”, είπε.

Οι εσωτερικές διαδικασίες της Κομισιόν

Από τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, είχε δηλώσει ότι η Επιτροπή έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Επιτροπή.

“Ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτιμο μέλος αυτού του οργανισμού και έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή για τη δραστηριότητά του αυτή, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, μετά από τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας το Δεκέμβριο του 2020”, ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αμοιβή του κ. Αβραμόπουλου από την εν λόγω ΜΚΟ, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και ότι η Επιτροπή δεν έχει αναφερθεί ποτέ στις αποδοχές του. “Δεν εναπόκειται στην Επιτροπή να πει ποιά μπορεί να είναι η αμοιβή που έλαβε από αυτόν τον οργανισμό. Ωστόσο θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να ρωτήσετε τον ίδιο”, δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

“Απλώς επαληθεύουμε εάν συμμορφώθηκε με τους περιορισμούς που τέθηκαν στην εξουσιοδότηση που του δώσαμε, μεταξύ άλλων ότι δεν έπρεπε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή στο όνομα αυτής της ΜΚΟ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι “προς το παρόν δεν έχουμε ένδειξη για το αντίθετο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα