Αβραμόπουλος στο BBC: “Η καταστροφή της Μόριας επανέφερε το ζήτημα της μετανάστευσης”

Αβραμόπουλος στο BBC: “Η καταστροφή της Μόριας επανέφερε το ζήτημα της μετανάστευσης”

Ζήτημα που επανήλθε στην επιφάνεια και συνεχίζει να διχάζει τα κράτη της ΕΕ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC, με αφορμή την ολική καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια.

Ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC έδωσε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου εστίασε στα τελευταία γεγονότα στη Μόρια.

“Πρέπει να δούμε την γενική εικόνα. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρώπη, η αλληλεγγύη. Η καταστροφή της Μόριας έφερε ξανά στην επιφάνεια τo ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ολα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 που περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησαν προστασία, και την είχαν ειδικά στη Γερμανία”, δήλωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι “το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια” και σημείωσε: “Αυτή τη στιγμή, πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλη χώρα και υπάρχουν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια που βρίσκονται σε κινητικότητα”.

Σε ερώτηση για τη στάση ορισμένων χωρών στην “κατανομή βάρους”, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε: “Δεν πρέπει να μιλάμε για κατανομή βαρών, αλλά για κατανομή ευθύνης, επειδή η ευθύνη και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε εργάζεται αυτή τη στιγμή για να παρουσιάσει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Προσβλέπω ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος του μήνα, διότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο της εποχής μας. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στις προτάσεις για την ανάληψη της ευθύνης για την κατανομή των νέων αφίξεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις αφίξεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και μια κοινή στρατηγική για την μετανάστευση για το μέλλον, φοβάμαι ότι η μετανάστευση θα είναι ο καταλύτης για να δούμε την Ευρώπη, δυστυχώς, και το ευρωπαϊκό όνειρο να καταρρέουν”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα