‘Αξιολόγηση τώρα’, το μήνυμα Μαξίμου. Το πολιτικό πρόβλημα με τα εφεδρικά μέτρα

‘Αξιολόγηση τώρα’, το μήνυμα Μαξίμου. Το πολιτικό πρόβλημα με τα εφεδρικά μέτρα
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τη συμφωνία του Ιουλίου επικαλέστηκε εκ νέου η Γεροβασίλη. Το ενδεχόμενο να ζητηθεί τώρα ψήφιση επιπλέον μέτρων προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο

 Βάση συζήτησης είναι η συμφωνία του Ιουλίου, “τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο”, διαμηνύει εκ νέου το Μαξίμου, καθώς το σενάριο τα εφεδρικά μέτρα που ζήτησαν οι θεσμοί να χρειαστεί να ψηφιστούν τώρα προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.

“Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

“Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε η κ.Γεροβασίλη, συνεχίζοντας:

“Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.”

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι: “Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.”

Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους,  η κ.Γεροβασίλη επισήμανε για άλλη μια φορά ότι “η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος.”

Ουσιαστικά έτσι το Μαξίμου στέλνει μήνυμα να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, προτού τεθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο. Η Αθήνα επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής πως πράγματι υπάρχουν συστάσεις από την πλευρά των δανειστών για νέα, εφεδρικά μέτρα ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν όμως ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό.

Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά δείξει ότι θα συζητήσει το ενδεχόμενο εφεδρικών μέτρων (που θα εφαρμοστούν εάν δεν καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018) μόνο στην περίπτωση που αυτό συνοδευτεί από μία απόφαση για το χρέος τώρα. Δεν επιθυμεί ωστόσο να ζητηθεί ψήφιση μέτρων άμεσα, καθώς ήδη το “πακέτο” των μέτρων 5,4 δισ ευρώ μέχρι το 2018 είναι “βαρύ” για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ επιπλέον μέτρα με συνταγή ΔΝΤ που θα αφορούσαν εργασιακές σχέσεις κλπ θα ήταν απόλυτα δύσπεπτα.

Αντίθετα διαχειρίσιμο θα μπορούσε να είναι το ενδεχόμενο σε μία συμφωνία που θα περιελάμβανε και κάτι θετικό για το χρέος να υπάρχει πρόβλεψη ότι στην περίπτωση μη κάλυψης του στόχου για το πρωτογενές το 2018, θα ληφθούν μέτρα, καθώς θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση ότι δε θα χρειαστεί να ληφθούν ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα