Αυστηρό μήνυμα Κατρούγκαλου: Η Τουρκία να μην παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου

Αυστηρό μήνυμα Κατρούγκαλου: Η Τουρκία να μην παραβιάζει τα δικαιώματα της Κύπρου
Τουρκικό σκάφος που πραγματοποιεί εξορύξεις στα ανοιχτά της Αττάλειας AP

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. "Είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο" τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ενώ ανέπτυξε τη σημασία και το ρόλο της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της απόφασης της Τουρκίας να πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς τους ενεργειακούς συσχετισμούς και τις συναφείς προοπτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της χώρας μας ως ανερχόμενου ενεργειακού κόμβου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενεργειακά projects που δρομολογούνται στην περιοχή την επαύριο των σημαντικών κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό EastMed. Η υλοποίησή του, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέχει πέραν των οικονομικών, και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, καθώς ο αγωγός θα συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και θα ενισχύσει την διαφοροποίηση πηγών ενέργειας, όπως άλλωστε επιδιώκεται μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.

Η χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας, παρουσιάζοντας σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων, φέρνοντας τη δύση πιο κοντά στην ανατολή και τον νότο εγγύτερα του βορρά.

Αποστολάκης: Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα

«Έχουμε καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας. Έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτο, Γαλλία και Ισραήλ. Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες» τόνισε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης, ανέφερε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον με εύθραυστες ισορροπίες. Οι μεταβολές ισχύος και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή συντελούν στην αύξηση της αποσταθεροποίησης. Εθνική προτεραιότητα η συνεργασία και η Ειρήνη. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Ασκούμε ενεργό και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία. Έχουμε ένα δύσκολο γείτονα, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ανυπόστατες αιτιασεις. Προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα συνάντηση εκπροσώπων των δυο πλευρών για ΜΟΕ και υπερασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «είμαστε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Έχουμε και τη δυνατότητα και την επάρκεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα όταν και αν απαιτηθεί».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ λέγοντας πως επιβεβαίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αποτελεί η πρωτοβουλία Ρούμπιο και Μενέντεζ με το νομοσχέδιο. Είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αυτό συζητήσαμε με τον Μενέντεζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα