Τσίπρας για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής: Χρειάζεται ψυχραιμία και αυστηρότητα

German Chancellor Angela Merkel, right, joins other EU leaders for a breakfast meeting during an EU summit in Brussels on Friday, Oct. 20, 2017. European Union leaders gathered Friday to weigh progress in negotiations on Britain's departure from their club as they look for new ways to speed up the painfully slow moving process. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool)
German Chancellor Angela Merkel, right, joins other EU leaders for a breakfast meeting during an EU summit in Brussels on Friday, Oct. 20, 2017. European Union leaders gathered Friday to weigh progress in negotiations on Britain's departure from their club as they look for new ways to speed up the painfully slow moving process. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool) AP

Θα πρέπει να σταλούν αυστηρά και στοχευμένα μηνύματα, αλλά και να διατηρηθεί η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείς της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Την ανάγκη η ΕΕ να διατηρήσει τη μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να στείλει αυστηρά, αλλά στοχευμένα μηνύματα προς την Άγκυρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργόςστην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η κατάσταση στη γειτονική χώρα.

Εντονη ήταν η κριτική των ηγετών των κρατών μελών για την Τουρκία στο δείπνο που έκλεισε την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Κοινός τόπος των Ευρωπαίων επικεφαλής των κρατών ήταν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και για το ρόλο της χώρας στην περιοχή.

Το λόγο πήρε ο Ελληνας Πρθωυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στην Τουρκία, δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας ότι αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την στάση της χώρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ως τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις ανωτέρω εξελίξεις, αλλά την ίδια στιγμή να στείλει αυστηρά αλλά στοχευμένα, μηνύματα. Όπως είπε, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία. «Ομως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πρέπει να διατηρηθεί τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του Τουρκικού λαού», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο Προσφυγικό. Ως «στρατηγικό σύμμαχο» στο συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε, χαρακτήρισαν την Τουρκία οι περισσότεροι ηγέτες.

(Φωτογραφία: AP / Virginia Mayo, Poo)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Ανάγκη θέσπισης ευρωπαϊκού μηχανισμού επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκές

SHARE: