Χάρης Καστανίδης: Σοσιαλδημοκρατία ενάντια στον νέο-φιλελευθερισμό

Χάρης Καστανίδης: Σοσιαλδημοκρατία ενάντια στον νέο-φιλελευθερισμό
Ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης καθιστά σαφές ότι αντιλαμβάνεται την σοσιαλδημοκρατία ως ένα πολιτικό ρεύμα που πρωτίστως αντιτίθεται στον νέο-φιλελεύθερισμό.Τι σημαίνει η υποψηφίοτητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Όταν στις 20 Οκτωβρίου για έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Παπανδρέου, πολλοί έσπευσαν να προδικάσουν πως ο Χάρης Καστανίδης θα αποσυρθεί υπέρ του. Όμως ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝ.ΑΛ.  που είχε ήδη από την 1η Σεπτέμβρη ανακοινώσει την πρόθεσή να διεκδικήσει την προεδρία, είχε διαφορετική άποψη και συνεχίζει στην κούρσα της διαδοχής. Η αιτία που έγιναν αυτές οι εικασίες είναι η σημαντική ταύτιση απόψεων που φαίνεται να έχουν οι συγκεκριμένοι δύο υποψήφιοι. Ο Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Παπανδρέου συνυπήρξαν αμφότεροι στο Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ενώ μαζί διαφώνησαν με την απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛ τον Ιούλιο του 2020 να υπερψηφίσει τον νόμο που πρότεινε η Ν.Δ. για την κατάργηση των διαδηλώσεων διαχωρίζοντας την θέση. Σήμερα όμως ο Χάρης Καστανίδης, προβάλλει πλέον την δική του αντιπροσωπευτική ατζέντα.

Πρόκειται για έναν υποψήφιο που συχνά – πυκνά χρησιμοποιεί τον όρο “δεξιά” προκειμένου να οριοθετήσει την πολιτική του στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την σοσιαλδημοκρατία ως ένα πολιτικό ρεύμα που πρωτίστως αντιτίθεται στον νέο-φιλελεύθερισμό. Πρέπει “να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021” επισήμανε στην πρόσφατη  συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 κι από ότι φαίνεται ακριβώς εκεί βρίσκεται και στίγμα της υποψηφιότητάς του.

Όπως ανέφερε ζητούμενό του είναι μια πολιτική που “θα ορίζει και πάλι τα όρια και τις διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών, μεταξύ του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος που συνέτριψε τις ανθρώπινες ανάγκες και τη Δημοκρατία, στο όνομα των αγορών και των αχαλίνωτων κερδών, και στη δημοκρατική-σοσιαλιστική σύλληψη ενός κόσμου”. Το ενδεχόμενο πολιτικής σύμπραξης με την Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι μια προοπτική που απορρίπτει δίχως υπεκφυγές ο Χάρης Καστανίδης. Παράλληλα όμως θεωρεί πως πρέπει άμεσα να ανατραπεί το διπολικό σκηνικό που έχουν δημιουργήσει Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι υπέρμαχος της συνύπαρξης διαφορετικών απόψεων μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε και ο ίδιος την περίοδο της οικονομικής κρίσης αναζήτησε νέα πολιτικά σχήματα, δημιουργώντας το 2012 μαζί με την Λούκα Κατσέλη τον πολιτικό σχηματισμό “Κοινωνική Συμφωνία”, αφού νωρίτερα αρνήθηκε να υπερψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο.  Στοιχείο που οι αντίπαλοί του, του προσάπτουν θεωρώντας ότι εγκατέλειψε σε κρίσιμες ώρες το ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Καστανίδης έχει πλούσια πολιτική πορεία. Διετέλεσε υφυπουργός (Εσωτερικών, Παιδείας) στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και υπουργός (Μεταφορών, Μακεδονίας Θράκης) στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, ενώ μετείχε και στις κυβερνήσεις του Γίωργου Παπανδρέου ως υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Τα ερείσματα του είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα στη Βόρεια Ελλάδα τόσο λόγω της Ποντιακής καταγωγής του όσο και για το ότι είναι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για έναν υποψήφιο που έχει επιδείξει έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ έχει θητεύσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος του για θεσμικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμος, τόσο στο κόμμα του, όσο και ευρύτερα. Πολλοί θεωρούν μειονέκτημά του στην προεκλογική περίοδο το γεγονός ότι στηρίζεται περισσότερο στα πολιτικά του προσόντα και λιγότερο στην λειτουργία εσωκομματικών μηχανισμών. Ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει πως αυτό το στοιχείο ίσως αναδειχθεί σε πλεονέκτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα