Χάρης Καστανίδης: Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προτάσεις

Χάρης Καστανίδης: Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προτάσεις
Χάρης Καστανίδης INTIME

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης μιλά στο NEWS 24/7 για τους στόχους του για την επόμενη μέρα του κόμματος, την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανάγκη να ξεκαθαριστεί "τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021".

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας καθαρής πολιτικής ταυτότητας του Κινήματος Αλλαγής, «διακριτής τόσο από εκείνης της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει σε συνέντευξή του στο NEWS 24/7 ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο εάν υπάρξουν ξεκάθαρες προτάσεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία και τους θεσμούς, θα μπορέσει το ΚΙΝΑΛ, να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών.

«Μεγάλοι θα γίνουμε, αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μέτοχοι της προσπάθειας για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό θα γίνει, αν κατανοήσουν ότι η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι μια μάχη στρατευμένων μηχανισμών ή εξωθεσμικών κέντρων ισχύος, που επιθυμούν να μετατρέψουν την παράταξη σε συμπλήρωμα άλλου κόμματος. Αν κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για πάλη γενεών και ηλικιών, αλλά για μάχη ιδεών» τόνισε.

Ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι στο τακτικό συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού θα εισηγηθεί τη μετονομασία του κόμματος σε ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του πράσινου ήλιου: «Αν η πολιτική συνίσταται στη διαχείριση των συμβόλων, όπως έλεγε ο Μιτεράν, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τα σύμβολα και το όνομα, με τα οποία η δημοκρατική παράταξη μεγαλούργησε, άλλαξε τη μοίρα της χώρας και σφράγισε τη ζωή των Ελλήνων. Σπεύδω να πω, ότι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μόνη πράξη, για να έχει νόημα πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προγραμματικές προτάσεις για μια νέα έφοδο της χώρας και των πολιτών της προς το μέλλον».

Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του συνυποψήφιού του Ανδρέα Λοβέρδου σε βασικές γραμμές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι διαφωνεί με τις απόψεις του για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται από το κόμμα του, όπως και κάθε στελέχους που επικαλείται θέμα συνείδησης. «Κρατώ πάντοτε την ελπίδα ότι η επίκληση της συνείδησης δεν οδηγεί σε συνεχή στήριξη δεξιών πολιτικών» συμπλήρωσε.

Ο Χάρης Καστανίδης ανέλυσε τι θα περιλαμβάνει η νέα διακήρυξη αρχών που έχει δηλώσει ότι θέλει να παρουσιαστεί μέχρι τον Μάρτιο, ενώ μίλησε με συγκίνηση για την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.


Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και αντίστοιχα των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνεται στις προθέσεις όλων των υποψηφίων. Ποιο είναι το εχέγγυο επιτυχίας της δικής σας πρότασης;

«Ναι, όλοι θέλουν να μεγαλώσουν το κόμμα. Aκόμη και αυτοί που το μίκρυναν.

Αλλά οι ευγενείς φιλοδοξίες είναι πάντοτε συνδεδεμένες με τις ευγενείς σου πράξεις, αρκεί να υπάρχει μνήμη.

Πρέπει να διαμορφώσουμε μια καθαρή πολιτική ταυτότητα, διακριτή τόσο από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να δείξουμε στον κόσμο τι σημαίνει να είναι κανείς σοσιαλδημοκράτης το 2021, ποια είναι η πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία, τους θεσμούς.

Και πρέπει αυτή την πρόταση να την μεταφέρουμε στους πολίτες. Να μιλήσουμε ξανά με την γλώσσα της ειλικρίνειας και της λογικής σε εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, όταν πια δεν είχαμε τίποτε να πούμε. Να μας ψηφίσουν επειδή θα καταλάβουν ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, όχι στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά στην αλλαγή της ζωής τους προς το καλύτερο, την ώρα που περισσεύουν οι ρημαγμένες ζωές και οι άνθρωποι διστάζουν να ελπίσουν βάσιμα για το αύριο.

Μεγάλοι θα γίνουμε, αν οι πολίτες, αντί για θεατές, μετατραπούν σε μετόχους της προσπάθειας για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Και αυτό θα γίνει, αν κατανοήσουν ότι η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι μια μάχη στρατευμένων μηχανισμών ή εξωθεσμικών κέντρων ισχύος, που επιθυμούν να μετατρέψουν την παράταξη σε συμπλήρωμα άλλου κόμματος. Αν κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για πάλη γενεών και ηλικιών, αλλά για μάχη ιδεών.»

Ο Χάρης Καστανίδης eurokinissi

Στην περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής κληθεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε ένα διπολικό περιβάλλον μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ποιες είναι οι δικές σας θέσεις αρχής που θα τον καθορίσουν; Αποκλείετε τη συνεργασία με κάποιον από τους δύο πόλους;

«Ο στόχος μου δεν είναι να παίξει ρυθμιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ρόλο πρωταγωνιστή στη δημόσια ζωή. Είναι σε θέση να αλληλοσυμπληρωθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας, αφού και οι δύο έχουν σαφή εμπειρία συνεργασίας με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους. Άλλωστε, αφοσιωμένοι πατριώτες και οι δύο, δεν θα διστάσουν να δώσουν κυβερνητική λύση για το καλό της πατρίδας.»

Έχει ανοίξει μία συζήτηση για την μετονομασία του Κινήματος Αλλαγής σε ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά του πράσινου ήλιου. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

«Στο τακτικό συνέδριο που θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού, θα θέσω το θέμα της επιστροφής των συμβόλων και του ακρωνυμίου της παράταξης. Αν η πολιτική συνίσταται στη διαχείριση των συμβόλων, όπως έλεγε ο Μιτεράν, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τα σύμβολα και το όνομα, με τα οποία η δημοκρατική παράταξη μεγαλούργησε, άλλαξε τη μοίρα της χώρας και σφράγισε τη ζωή των Ελλήνων. Σπεύδω να πω, ότι η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μόνη πράξη, για να έχει νόημα πρέπει να συνοδεύεται από ιδέες, αξίες και προγραμματικές προτάσεις για μια νέα έφοδο της χώρας και των πολιτών της προς το μέλλον.»

Ως προς τους νέους ψηφοφόρους πώς σκοπεύετε να κινηθείτε; Ποια τα κίνητρα για να στραφούν στο ΚΙΝΑΛ σήμερα;

«Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στην πολιτική και κατ’ επέκταση στα κόμματα. Ζούμε, για πολλούς λόγους, μια αποϊδεολογικοποιημένη εποχή, ενώ η μακρά δημοσιονομική κρίση πρόσθεσε μια αποξένωση του πολίτη από κάθε έννοια του “συλλογικού” και επέφερε βαθιά ηθικοπνευματική και ψυχική εξάντληση σε ένα κοινωνικό σώμα, που ήδη αρκετό καιρό πριν βομβαρδιζόταν από ειδήσεις πραγματικών ή ανύπαρκτων σκανδάλων της πολιτικής. Προσθέστε ότι η νέα γενιά μεγάλωσε με το ΠΑΣΟΚ των δύσκολων αποφάσεων της κρίσης, την ώρα που οι δεξιοί δημιουργοί της κρίσης και οι αριστεροί αναθεωρητές της λογικής ασκούνταν στην πιο επιθετική δημαγωγία.

Πρέπει να διεκπεραιώσουμε σε βάθος χρόνου δύο καθήκοντα με συνέπεια. Να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια για την κρίση στα μάτια των νέων παιδιών και να αφηγηθούμε μια εμπνευσμένη και ταυτόχρονα ρεαλιστική εκδοχή για το μέλλον, τη ζωή και τα όνειρά τους. Η πολιτική θα ξανακερδίσει ύψος στα μάτια των νέων, αν το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό της, δείξει το πραγματικό πρόσωπο της αυτόνομης πολιτικής και των πολιτικών που δεν εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα, αλλά υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.»

Ο Χάρης Καστανίδης Eurokinissi

Έχετε δηλώσει ότι στόχος σας είναι έως τον Μάρτιο, να υπάρξει μια νέα διακήρυξη αρχών «ανάλογης με την ιστορικής σημασίας διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου». Ποιες θα είναι οι γραμμές της νέας διακήρυξης;

«Θα την περιγράψω με λίγα λόγια. Θα εξηγεί τι σημαίνει να εκπροσωπείς στον 21ο αιώνα τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και να ανήκεις στην μεγάλη οικογένεια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θα ορίζει και πάλι τα όρια και τις διαφορές μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών πολιτικών, μεταξύ του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος που συνέτριψε τις ανθρώπινες ανάγκες και τη Δημοκρατία, στο όνομα των αγορών και των αχαλίνωτων κερδών, και στη δημοκρατική-σοσιαλιστική σύλληψη ενός κόσμου και της πατρίδας μας, όπου επιστρέφουν η εξοστρακισμένη δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη στους πιο αδύνατους, η στήριξη στις πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και όπου εμπεδώνονται η πιο οικολογική συνείδηση και η πιο ευφάνταστη καινοτομία.»

Ένας από τους συνυποψήφιούς σας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, φαίνεται να διαφοροποιεί τη θέση του από κεντρικές γραμμές του κόμματος. Ένα σχόλιό σας πάνω σε αυτό; Σας ανησυχεί η επόμενη μέρα ως προς την ενότητα του κόμματος;

«Διαφωνώ με την άποψη του Ανδρέα Λοβέρδου για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται από το κόμμα του, όπως και κάθε στελέχους που επικαλείται θέμα συνείδησης. Κρατώ πάντοτε την ελπίδα ότι η επίκληση της συνείδησης δεν οδηγεί σε συνεχή στήριξη δεξιών πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά στην ενότητα του κόμματος, υπενθυμίζω ότι αυτή δεν την εξασφαλίζει η σιωπή ενός κοιμητηρίου.»

Βλέπετε ανεπαρκείς χειρισμούς και επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της πανδημίας; Το ΚΙΝΑΛ υπό τον Χάρη Καστανίδη θα επιλέξει τη σύγκρουση ως προς αυτό;

«Απορώ πώς διανοείστε να σκεφτείτε λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης! Δεν δήλωσαν ότι πέτυχαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας; Δεν δήλωσαν ότι απέτυχε ο λαός στις επόμενες φάσεις της πανδημίας, διότι δεν ανέλαβε τις ευθύνες του; Ποίαν χρείαν αποδείξεων έχουμε για την επιτυχία της κυβέρνησης, όταν ο ανεμβολίαστος πρέπει να κάνει rapid test για να πιει καφέ σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος, αλλά ο ίδιος ανεμβολίαστος μπορεί ελευθέρως και χωρίς rapid test να μπει σε λεωφορείο ή super market;»

Ποια θεωρείτε ότι είναι η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννήματα; Υπάρχουν πολιτικές της κατευθύνσεις που σκοπεύετε να συνεχίσετε;

«Θα μιλήσουμε για την πολιτική της παρακαταθήκη πιο ύστερα, όταν η σκέψη θα είναι πιο ψύχραιμη και το συναίσθημα καταλαγιασμένο. Μπορώ, όμως, από τώρα να πω ότι άφησε μια ανθρώπινη παρακαταθήκη, κατέλειπε μια γενναία στάση ζωής. Της γυναίκας, του ανθρώπου που δεν μεμψιμοιρεί, ενώ γνωρίζει την οδύνη, που αγωνίζεται, παρότι ξέρει τους κινδύνους που δίπλα τους περνά. Θαυμάζω αυτή τη γενναία αξιοπρέπεια και την κρατώ στη μνήμη μου, μαζί με το χαμόγελό της.»

Ο Χάρης Καστανίδης MotionTeam

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα