Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού
EUROKINISSI

Τις επόμενες ημέρες η κατάθεση της τροπολογίας για τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Τι είπε για την ανεργία κι για τις συντάξεις.

"Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί η τροπολογία για το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς" για τον κατώτατο μισθό, όπως είπε στον Real Fm o υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Συμπλήρωσε οτι "όπως έγινε και πέρυσι, θα βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συνδυάζει δυο παραμέτρους: Αφενός την πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα οι μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την αύξηση του πληθωρισμού λόγω της διεθνούς κρίσης, αφετέρου την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων οι οποίες επίσης υφίστανται την διεθνή κρίση".

ADVERTISING

"Σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1000 ευρώ γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει. Μακάρι οι μισθοί να είναι 2000 και 3000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Γιατί αν μια επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει" πρόσεθσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την ανεργία στην Ελλάδα είπε οτι "παραλάβαμε την ανεργία στο 17,5 %. Σήμερα είναι στο 11,4 % και το Νοέμβριο είχαμε πάλι πτώση παρότι πολλοί προέβλεπαν ότι λόγω εποχικότητας της αγοράς εργασίας θα είχαμε άνοδο. Η μείωση κατά 6,1 μονάδες δεν έγινε αυτόματα αλλά ήταν αποτέλεσμα της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης. “Δεν έτυχε, πέτυχε”. Το πότε η ανεργία θα πέσει κατά από το 10 % ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα αν η χώρα μπει σε αστάθεια ή αν εκλεγεί μια κυβέρνηση που δεν είναι φιλοεπενδυτική, μην περιμένετε να ανοίξουν καινούργιες δουλειές. Αν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θα συζητάμε για τις τριετίες αλλά για το πως θα αποφύγουμε κινδύνους για τη χώρα και τους εργαζόμενους".

Τέλος για τις συντάξεις ανεφερε: "Στο τέλος Ιανουαρίου θα καταβληθεί η σύνταξη του Φεβρουαρίου με την αύξηση καθώς και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Για παράδειγμα αν η αύξηση για έναν συνταξιούχο είναι 70 ευρώ το μήνα, στο τέλος Ιανουαρίου θα πάρει 140 ευρώ που αντιστοιχούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Προηγήθηκαν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το επίδομα των 250 ευρώ και η τέταρτη δόση από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το νόμο Βρούτση".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υπουργείο Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, Συντάξεις, Ανεργία
SHARE:

24Media Network