Χρυσοχοϊδης – Πιερρακάκης: Δύο τέως “πράσινοι” με “γαλάζιο” ακροατήριο

Χρυσοχοϊδης – Πιερρακάκης: Δύο τέως “πράσινοι” με “γαλάζιο” ακροατήριο
Με "πράσινο" παρελθόν και "γαλάζιο" μέλλοι οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης Eurokinissi

Είναι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν όμως εντελώς διαφορετικούς δρόμους και πρωταγωνιστούν ανερχόμενοι, στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουν κοινή πολιτική ρίζα και βρίσκονται στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Ακολουθούν όμως εντελώς διαφορετικούς δρόμους πού ίσως τους οδηγήσουν στον ίδιο προορισμό. Ο λόγος για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη.

Επικεφαλής σε δύο υπουργεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με κομβική σημασία, αποτελούν εναλλακτικά υποδείγματα για το πώς ένας πολιτικός προερχόμενος από τον χώρο του σοσιαλδημοκρατικού κέντρου, μπορεί να επιβιώσει, να καθιερωθεί και γιατί όχι να πρωταγωνιστήσει στην λεγόμενη «συντηρητική παράταξη».

Το ΠΑΣΟΚ

Κοινο στοιχείο τους είναι πως προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ σε νεαρή ηλικία, στα 18 του χρόνια και σύντομα αναδείχθηκε σε στέλεχος, όντας το νεότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Συντάχθηκε με την εκσυγχρονιστική τάση του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας με αντικείμενο την νεανική επιχειρηματικότητα. Στα κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή» αφού του 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές. Αυτή άλλωστε ήταν και η περίοδος-γέφυρα για την πολιτική του σύνδεση με την Νέα Δημοκρατία. Το πολιτικό του προφίλ σε συνδυασμό με τα τεχνοκρατικά του προσόντα φέρεται να είναι το στοιχείο που οδήγησε στην επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει τις προεκλογικές προτάσεις του κόμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πολύ φυσιολογικά να αναλάβει μετά την εκλογική νίκη του 2019 τον ανάλογο υπουργικό θώκο.

Πολύ πιο «βαθιά» είναι η σχέση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε βουλευτής και μέλος της τελευταίας κυβερνήσης του Ανδρέα Παπανδρέου (υφυπουργός του Κ. Σημίτη στο υπ. Εμπορίου), και στην συνέχεια από τους βασικούς υπουργούς του Κώστα Σημίτη όπου για πρώτη φορά τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Από το 2009 και μετά ανέλαβε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στην ίδια θέση βρέθηκε και το 2012. Οι θητείες του ως επικεφαλής του υπουργείου που εποπτεύει στην αστυνομία θεωρήθηκαν επιτυχής λόγω της σύλληψης των μελών των οργανώσεων 17 Νοέμβρη, ΕΛΑ και Επαναστατικού Αγώνα. Αυτά τα στοιχεία αποτέλεσαν και το εχέγγυο ώστε να επιλεγεί για την ίδια θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά.

Επιλογές του πρωθυπουργού

Ένα ακόμη κοινό στοιχείο είναι πως αποτελούν αμφότεροι πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε την τοποθέτηση δύο στελεχών του κεντρώου χώρου σε θέσεις που αποτελούν «κλειδιά» για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και η επιτυχία των δύο υπουργών «στοίχημα». Το πεδίο του ψηφιακού εκσγυχρονισμού σχετίζεται με ο στίγμα της Νέας Δημοκρατίας ως ένα κόμμα που επιδιώκει την μετατροπή της οικονομίας σε χώρο φιλικό για επενδύσεις και δείγμα ενός σύγχρονου κράτους που έχει στην αιχμή τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το πεδίο της Δημόσιας Τάξης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβερνητική πολιτική αφού προεκλογικά αποτέλεσε ένα από βασικά σημεία διαφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική της «ασφάλειας ως προϋπόθεση ανάπτυξης» έχει εκφραστεί συχνά από τον πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την λογική της ενιαίας εφαρμογής των νόμων.

Διαφορετικοί δρόμοι

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα κοινά στοιχεία του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κι αρχίζουν οι αντιθέσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη από την αρχή της θητείας του μοιάζει να λειτουργεί ως «ταύρος σε υαλοπωλείο», ενώ αντίθετα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μοιάζει να κινείται με μόνιμο και σταθερό γνώμονα την αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων. Κάτι που γίνεται φανερό τόσο στον πολιτικό τους λόγο όσο και στις νομοθετικές επιλογές τους.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την χθεσινή ομιλία του στον προϋπολογισμό του 2021 Eurokinissi

Το κεντρικό νομοθέτημα του Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν το νομοσχέδιο για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης» που ψηφίστηκε στην Βουλή στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο πέτυχε να ψηφιστεί επί της αρχής από την Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το Μέρα 25. Παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν από την αντιπολίτευση για σειρά ζητημάτων ο Κυριάκος Πιερρακάκης δέχθηκε σειρά αλλαγών που πρότειναν τα πολιτικά κόμματα καταλήγωντας σε ένα ευρέως αποδεκτό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικές ήταν και οι αναφορές που έκανε στην Βουλή σημειώνοντας πως «η εντολή που προκύπτει από αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι μία εντολή που αφορά ένα και μόνο Υπουργείο ή μόνο την Κυβέρνηση. Είναι μία εντολή συνολικά απ’ ό,τι φαίνεται του πολιτικού συστήματος». Επισήμανε επίσης ότι «θέλω να καλέσω το σύνολο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τον κάθε Βουλευτή ξεχωριστά να μας δώσει τις ιδέες του, να μας δώσει ιδέες για το πώς μπορούμε να λύσουμε ζητήματα, τα οποία εδώ και χρόνια ταλανίζουν τους συμπολίτες μας. Δεν περισσεύουν οι καλές ιδέες».

Επίσης κατά την διάρκεια της θητείας του ο Κυριάκος Πιερρακάκης απέφυγε συνολικά τις συγκρούσεις προωθώντας μία απολύτως τεχνοκρατική λογική για τα ζητήματα του υπουργείου του. Το στοιχείο αυτό το οδήγησε να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του κοινού στις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις αξιολόγησης των υπουργών. Ένα δεδομένο που φαίνεται να αποτελεί ένα από βασικά του πλεονεκτήματα καθώς «κερδίζει» σε δημοφιλία δίχως να βρίσκεται σχεδόν ποτέ στο «στόχαστρο» των πολιτικών του αντιπάλων.

Αντίθετα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από τους πρώτους μήνες της θητείας του, έδειξε διαφορετική διάθεση. Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» που θέλησε να εκφράσει οδήγησε σε σειρά γεγονότων που τον έφεραν σε συγκρουσιακές καταστάσεις με την αντιπολίτευση. Το Φθινόπωρο του 2019 η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια, η εισβολή στην κατοικία του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρε, η υπόθεση του γονέα επειδή είδε με τον ανήλικο γιό του την ταινία Joker έδωσαν εξαρχής σαφές στίγμα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συγκρούεται με την αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων Eurokinissi

Ακολούθησε τον φετινό Ιούλιο το περίφημο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Εκεί ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, πέτυχε την συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Ήρθε όμως σε σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αριστεράς. Μία σύγκρουση που συνεχίστηκε μετά την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ στην συγκέντρωση για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Κορυφώθηκε με τα τελευταία γεγονότα των αστυνομικών απαγορεύσεων για την 17η Νοέμβρη, ημέρα τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην συνέχεια όσων έγιναν στις 6 Δεκέμβρη. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει μέχρι τώρα αρκετές φορές την παραίτησή του, ενώ υπήρξε κοινό κείμενο όλων των κομμάτων τις αριστεράς για το Πολυτεχνείο. Όπως όλα δείχνουν η συγκρουσιακή αυτή σχέση θα συνεχιστεί.

Μπορούν να κοιτάζουν πιο ψηλά

Το εντυπωσιακό στοιχείο της συγκριτικής αυτής παράθεσης, είναι ότι σήμερα για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Κυριάκος Πιερακκάκης φέρονται να έχουν σημαντική επιρροή στο πολιτικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, με το δόγμα «νόμος και τάξη» μοιάζει να «αγγίζει» ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που παραδοσιακά έλκεται από πολιτικούς με σκληρά δεξιό προφίλ. Ένα κοινό που είναι όμως ιδιαίτερα δυναμικό στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να εγγυηθεί για όσους το εκφράζουν μία αξιοσημείωτη πορεία στον πολιτικό αυτό χώρο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάλι, φαίνεται να είναι από τα στελέχη που συμβάλλουν στην πρόθεση της κυβέρνησης να «ανοιχτεί» πολιτικά στο κέντρο. Συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πολιτών που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την έννοια του εκσυχρονισμού. Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει «διαβατήριο» για την περεταίρω ανάδειξή του.

Εν ολίγοις οι δύο – προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ- πολιτικοί φαίνεται να ακολουθούν μια αντίθετη πλήν όμως ανοδική πορεία στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένο που μπορεί να προκαλέσει – αν δεν έχει ήδη προκαλέσει- την δυσθυμία των παραδοσιακών στελεχών του κόμματος. Δίνει όμως την δυνατότητα στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Κυριάκο Πιερρακάκη να κοιτούν ακόμη ψηλότερα. Το πόσο θα το δείξει το μέλλον

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα