Δείπνο Μητσοτάκη – Μέρκελ, στο “μενού” και η Τουρκία

Δείπνο Μητσοτάκη – Μέρκελ, στο “μενού” και η Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αγγελα Μέρκελ

Δείπνο στην Άνγκελα Μέρκελ παρέθεσε στο σπίτι του στον Λυκαβηττό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μενού της κουβέντας και τα ελληνοτουρκικά.

Με δείπνο στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε το βράδυ της Πέμπτης (28/10) η επίσκεψη της Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πραγματοποιεί την τελευταία επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα, προσγειώθηκε επί ελληνικού εδάφους λίγο πριν τις 20:00 και γύρω στις 20:30 έφτασε στο Λυκαβηττό κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Την υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος προτίμησε εμφάνιση χωρίς γραβάτα.

Στο μενού του δείπνου συμπεριλήφθηκε φυσικά και συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης της Καγκελαρίου (η οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί και την Τουρκία).

Το πρωί της Παρασκευής (29/10) Μητσοτάκης και Μέρκελ θα συναντηθούν εκ νέου στις 10:50 στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Επίσης την Παρασκευή (29/10), η Καγκελάριος θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τα δεδομένα της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πάντα ότι οι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν «μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού».

«Πεποίθησή μας είναι -και με βάση αυτήν ενεργούσε πάντα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση- ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές και προς το συμφέρον όχι μόνο αυτών των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε: «Για αυτό χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν επανεκκινήσει τις συνομιλίες, ότι διεξάγουν διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, προκειμένου να βρουν λύσεις στα δύσκολα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους. Διότι είναι σαφές ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο με συνομιλίες, διάλογο και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού». Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό η καγκελάριος το κατέστησε σαφές και κατά τις συνομιλίες της πρόσφατα στην Τουρκία.»

Από ελληνικής πλευράς θεωρείται δεδομένο ότι στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα