Δένδιας στην τριμερή με Κύπρο-Ισραήλ: “Έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα”

Δένδιας στην τριμερή με Κύπρο-Ισραήλ: “Έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις στην τουρκική προκλητικότητα”
Twitter / @NikosDendias

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία όπως είπε δυναμιτίζει οποιαδήποτε προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου.

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εκ νέου σήμερα, Τρίτη 27/10, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι, μετά το πέρας της Τριμερούς των χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

«Η στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου – Ισράηλ είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Βασική προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. «Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε και τόνισε πως το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Δένδιας, καθώς οι ομόλογοί του από τον Κύπρο και το Ισραήλ τόνισαν πως είναι απολύτως ανοιχτοί στην πολιτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: «Έχουμε κοινές αξίες και επιδιώξεις. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κοινές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας είναι μετρήσιμα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας».

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια. Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες» ανέφερε.

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα» στη βάση όσων έχουμε πετύχει, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας  ότι «θα πορευτούμε στον 20ο αιώνα επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, αναφέροντας ότι  «Ο Λαβρόφ κατέρριψε τον μύθο ότι η Ρωσία ήταν αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

Για υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής από την Τουρκία μίλησε και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα