ΔΕΘ 2021: Τι θα έχει το “καλάθι” του Μητσοτάκη για τους νέους και τη μεσαία τάξη

ΔΕΘ 2021: Τι θα έχει το “καλάθι” του Μητσοτάκη για τους νέους και τη μεσαία τάξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης KONSTANTINOS TSAKALIDIS/ SOOC

Μέτρα στήριξης της εργασίας των νέων, κίνητρα για τον εμβολιασμό εφήβων, αντισταθμιστικά για τις ανατιμήσεις σε ΔΕΗ και βασικά αγαθά, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Η χωροταξική έκπληξη στο Βελλίδειο.

Εκπλήξεις φέρεται να περιέχει το “καλάθι” του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς κατά την αποψινή του ομιλία στο Βελλίδειο αναμένεται να ανακοινώσει σειρά θετικών μέτρων με στόχο την πολιτική επανεκκίνηση για την κυβέρνηση και την αλλαγή ατζέντας.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθυνθεί πρωτίστως στους νέους, μεταξύ των οποίων η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς και στη μεσαία τάξη, η οποία θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίαςτο 2019.

Μεταξύ άλλων, το καλάθι του πρωθυπουργού φέρεται να περιέχει μέτρα στήριξης της εργασίας των νέων, με επιδότηση των προσλήψεων εργαζόμενων μέχρι 30 ετών στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και με το μισό του μισθού. Αλλά και ένα νέο freedom pass για τους εφήβους 12 με 17 ετών, στους οποίους θα δοθεί πακέτο με δεδομένα για τα κινητά τους ως κίνητρουπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς και μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών.

Σημειωτέον ότι χωροταξικά η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Μέγαρο αναμένεται να επιφυλάξει και μία έκπληξη με σαφή συμβολισμό: Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες σειρές θα κάθονται νέοι, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα. Και όχι οι πρεσβύτεροι της παράταξης και οι έχοντες θεσμικές θέσεις, όπως είθισται. Κάποιοι εξ αυτών δεν φέρονται να ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να κάθονται πίσω από αγνώστους νεαρούς, ωστόσο όλοι θα δώσουν το παρών, καθώς διαφορετικά θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν πως ενδιαφέρονται μόνο για μία καλή θέση στην πρώτη σειρά και μπροστά στις κάμερες.

Το ενδιαφέρον όμως ενόψει της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη επικεντρώνεται και στα μέτρα κατά της ακρίβειας και ειδικότερα στα στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα για τις ανατιμήσεις στη ΔΕΗ, μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στην εστίαση.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να αποτελέσουν ένα ακόμη βασικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού, ως μία έμμεση αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και ως συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος με το οποίο εξελέγη.

Στην κυβέρνηση φέρεται να θεωρούν ότι έχουν εξασφαλίσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και κατάργηση της για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους το 2022 και όχι το 2023, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Φυσικά θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ιδίως δε σύμφωνα με πληροφορίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται βεβαίως να αναφερθεί και στην πανδημία του κορονοϊού, χωρίς όμως να μπει σε συζήτηση περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αυτή τη στιγμή. Αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, το οποίο θα συνδέσει με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών και στους εφήβους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα