ΔΕΘ: Με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο έκλεισε η ομιλία Μητσοτάκη

ΔΕΘ: Με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο έκλεισε η ομιλία Μητσοτάκη
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη όπου και φιλοξενήθηκε από τον Απρίλιο του 1927 ως την άνοιξη του 1928 Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ.Μητσοτάκης

Όπως είπε, επιχειρώντας να εξηγήσει το σύνθημα "ανάπτυξη για όλους", πρόκειται για αναφορές που έρχονται από το παρελθόν, αλλά διατηρούν στο ακέραιο την ισχύ και τη ζωντάνιά τους.

Με αναφορές σε παλαιότερες ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου έκλεισε την ομιλία του στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, επιχειρώντας να εξηγήσει το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”, πρόκειται για αναφορές που έρχονται από το παρελθόν, αλλά διατηρούν στο ακέραιο την ισχύ και τη ζωντάνιά τους.

Η μία αναφορά έρχεται από τα Χανιά. Και η άλλη από εδώ, απ’ την Θεσσαλονίκη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, πριν ξεκινήσει να διαβάζει τα σχετικά αποσπάσματα:

– «Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας».

– «Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».

“Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας για πρόοδο και μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους! Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκες του Βενιζέλου. Ο αγώνας είναι και πάλι «δυσχερής», η εμμονή μας όμως σε αυτόν παραμένει «ακατάβλητη». Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, θα είναι και τώρα «υψηλά»: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου!”, κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα