Διακριτικό άδειασμα Μαξίμου σε Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων

Διακριτικό άδειασμα Μαξίμου σε Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Κυβερνητικοί κύκλοι πήραν κομψά αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας

Διακριτικές αποστάσεις πήραν κυβερνητικοί κύκλοι από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του πως δεν υπήρξε γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση των Ποντίων.

“Είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της κυβέρνησης. Παρ´ όλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα”, έλεγαν συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν αιχμές κατά της ΝΔ, που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση κατά του Φιλη, λέγοντας πως οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρούν να δημιουργήσουν θόρυβο για λόγους εντυπώσεων εξαιτίας της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου.

Αμαντίδης: η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη

«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ καταλόγισε “πατριδοκαπηλία” στα στελέχη της ΝΔ που άσκησαν κριτική.

Σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Ο κ. υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει».

Αποστάσεις από τον Φίλη παίρνει και ο Πρόεδρος της Βουλής

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας πήρε μετά την κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής παραπέμποντας στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές και επιστημονικές απόψεις του, αναλαμβάνει την ευθύνη και κρίνεται για αυτές» είπε ο κ. Βούτσης κληθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες να σχολιάσει τις επίμαχες δηλώσεις Φίλη. Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πάντως, ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει πάρει τις αποφάσεις της για το θέμα παραπέμποντας ουσιαστικά στην αναγνώριση το 1994 της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα