Διαψεύδει η κυβέρνηση για ρεύμα με δελτίο και αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής

Διαψεύδει η κυβέρνηση για ρεύμα με δελτίο και αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής
Στην προσωπική ευαισθησία του πρωθυπουργού και όχι στην συνειδητοποίηση από την κυβέρνηση της αναγκαιότητας αλλαγής του νομικού πλαισίου οφείλεται η συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Σ.Καμαρά ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου Eurokinissi

Ο Γ. Οικονόμου απάντησε για τα σενάρια σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δήλωσε ότι η ΔΕΗ δεν είχε υπερκέρδη όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίστηκε την απόφαση για αύξηση του λιγνίτη.

Τα σενάρια τρόμου για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη της ΔΕΗ, διαψεύδει η κυβέρνηση, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα την πολιτική της όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διέψευσε τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδη, για ρεύμα με δελτίο, αλλά και του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου πως η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι εξετάζουν αναδρομική χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε επίσης ψευδείς και δόλιους τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ.

“Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τα ψεύδη για δήθεν υπερκέρδη της εταιρείας πλέον δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Η στρατηγική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για την εξυγίανση της Δ.Ε.Η., αποδεικνύεται καθοριστική και σε αυτή τη συγκυρία. Γιατί με βάση αυτή την απόφαση μπόρεσε και μπορεί η Δ.Ε.Η. να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

“Η επιχείρηση διέθεσε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 800 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Παράλληλα, το τελικό αποτέλεσμα της Δ.Ε.Η., με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους για το 2021, διαψεύδει -αναδεικνύει- το πόσο αβάσιμοι ήταν οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν υπερκέρδη της επιχείρησης σε βάρος των καταναλωτών. Αποδεικνύεται, ταυτόχρονα, ότι δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής της εξυγίανσης, η Δ.Ε.Η. όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές -πολύτιμες σε αυτή τη συγκυρία- όχι μόνο δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε ΑΠΕ -κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον- αλλά θα κινδύνευε και η ίδια η βιωσιμότητά της.”

Ο κ. Οικονόμου υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία, υποστηρίζοντας ότι δεν αναιρεί την πολιτική απολιγνιτοποίησης αλλά αποτελεί λύση ανάγκης.

Υπενθύμισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μία διαδικασία η οποία δρομολογείται εδώ και μία δεκαετία, καθώς ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010 τότε που αποφασίστηκε η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

“Η απόφαση της σταδιακής μείωσης της συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν σωστή και παραμένει σωστή, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος και σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο έφτασε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή. Έχουμε πόλεμο που διαφοροποιεί δραματικά τις συνθήκες σε σχέση με τον χρόνο που λάβαμε τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση”, είπε και πρόσθεσε:

“Η στρατηγική μας δεν αλλάζει, αλλά προφανώς πρέπει να προσαρμοστεί. Σε αυτή τη συγκυρία ο λιγνίτης αποτελεί μια λύση ανάγκης. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κάποιες μικρές τροποποιήσεις των σχεδίων που έχουν δρομολογήσει για την ενεργειακή τους μετάβαση, με σκοπό να βρουν ενδιάμεσες εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας, να καλύψουν τις ανάγκες τους και να εξασφαλιστούν απέναντι στα πιθανά και χειρότερα σενάρια ως προς την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.”

Συνεπώς ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι: “Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να αυξήσουμε για την επόμενη διετία την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του. Είναι ένα προσωρινό μέτρο. Γιατί είμαστε ρεαλιστές, ευέλικτοι και όχι ιδεοληπτικοί, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα