Δημήτρης Χριστόφιας: 10+1 καρέ από την πορεία του στην πολιτική

Δημήτρης Χριστόφιας: 10+1 καρέ από την πορεία του στην πολιτική
Δημήτρης Χριστόφιας (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

Ο Δημήτρης Χριστόφιας πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Υπήρξε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για πέντε έτη, από το 2008 μέχρι το 2013. Ακολουθούν 11 σημαντικές στιγμές του από την θητεία του.

Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 72 ετών ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου 2008, έπειτα από την εκλογική του νίκη στις Προεδρικές Εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2008 και διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για πέντε έτη, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Ακολουθούν 11 σημαντικές στιγμές του από την θητεία του:

1. Προβάδισμα στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο Δημήτρης Χριστόφιας στις 17 Φεβρουαρίου 2008 στην Λευκωσία, μετά τη νίκη του στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κυματίζει στους υποστηρικτές του την κυπριακή σημαία, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, την Λευκωσία, στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος βρέθηκε εκτός ανταγωνισμού και έτσι ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης από το κόμμα του ΔΗΣΥ, θα προχωρούσει στον επόμενο γύρο της διεκδίκησης της κυπριακής προεδρίας.

2. Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο

Ο Χριστόφιας με τον Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο (AP Photo/Amr Nabil) AP

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ με τον Δημήτρη Χριστόφια χαιρετούν την τιμητική φρουρά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 7 Απριλίου 2009.

3. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο

Ο Χριστόφιας βρίσκεται στην Κούβα για διήμερη επίσκεψη. (AP Photo/Franklin Reyes) AP

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μετά την παραλαβή του μετάλλου Χοσέ Μάρτι στο ανάκτορο της Επανάστασης στην Αβάνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2009. Ο Χριστόφιας βρίσκεται στην Κούβα για διήμερη επίσκεψη.

4. Στην 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Ο Χριστόφιας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν (AP Photo/Seth Wenig) ASSOCIATED PRESS

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάνει χειραψία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κατά τη 66η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Σεπτεμβρίου 2011.

5. Με τον Πάπα Βενέδικτο XVI στο Βατικανό

Ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πάπα Βενέδικτο XVI και την σύζυγό του, Έλση, στο Βατικανό (AP Photo/Maurizio Brambatti, pool) AP

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI και ο Δημήτρης Χριστόφιας, μαζί με τη σύζυγό του Έλση Χριστόφια, σε συνάντηση ιδιωτικού ακροατηρίου” στη βιβλιοθήκη του Πάπα στο Βατικανό στις 25 Οκτωβρίου 2012.

6. Με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Ο Χριστόφιας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο (AP Photo/Christian Lutz) AP

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά τον χαιρετισμό του από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Ανατολικής Γαλλίας, στις 4 Ιουλίου 2012. Η Κύπρος έχει την επόμενη 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τους επόμενους έξι μήνες, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένα να συνεργαστούν για να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και να επιτρέψουν στην ΕΕ να επιστρέψει στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

7. Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη

Δημήτρης Χριστόφιας και Μάριο Μόντι στη Ρώμη (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάνει χειραψία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, πριν από τις συνομιλίες στη Ρώμη στις 17 Οκτωβρίου 2012.

8. Με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β στην Ιορδανία

Δημήτρης Χριστόφιας και Αμπντουλάχ Β στην Ιορδανία (AP Photo Raad Adayleh) AP

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β περπατά με τον Δημήτρη Χριστόφια στο βασιλικό παλάτι στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 5 Σεπτεμβρίου 2012.

9. Με την Λαγκάρντ στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου

Δημήτρης Χριστόφιας και Κριστίν Λαγκάρντ στη Λευκωσία στην Κύπρο (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στον χαιρετισμό της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Κύπρου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2012. Η Λαγκάρντ βρίσκεται στην Κύπρο για άτυπο ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό συμβούλιο.

10. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Ηνωμένο Βασίλειο (AP Photo/Richard Drew) AP

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλά κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Σεπτεμβρίου 2012.

11. Ομαδική φωτογραφία με αρχηγούς άλλων κρατών στις Βρυξέλλες

Άνγκελα Μέρκελ, Δημήτρης Χριστόφιας, Janez Jansa, Πέδρο Πάσο Κοελό, Τζάρκι Τπατάνι Καταίνεν, Βέρνερ Φάιμαν, Μπόικο Μπορίσοφ στις Βρυξέλλες (AP Photo/Michel Euler) AP

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Janez Jansa, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσο Κοελό, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Τζάρκι Τπατάνι Καταίνεν, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σε μια ομαδική φωτογραφία στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 13 Δεκεμβρίου 2012. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε την Πέμπτη ένα σημαντικό βήμα προς μία από τις σημαντικότερες μεταβιβάσεις οικονομικής εξουσίας από τις εθνικές πρωτεύουσες όταν τα κράτη μέλη της συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ενιαία εποπτεία για τις τράπεζές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα