Δημήτρης Τζανακόπουλος: Εγγυήσεις του δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια- Δεν θα δημιουργηθεί bad bank

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Εγγυήσεις του δημοσίου για τα κόκκινα δάνεια- Δεν θα δημιουργηθεί bad bank
O Δημήτρης Τζανακόπουλος στο News 24/7

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, τον ρόλο της αντιπολίτευσης, τη συμφωνία των Πρεσπών, την ΕΡΤ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε Στουρνάρα και Φέσσα. Ερωτήματα σε Σπυράκη για το ραντεβού με τον Ζάεφ. Επιμένει σε γραμμή ταύτισης με τον Μητσοτάκη η Φώφη. Να μην ποντάρει η αντιπολίτευση στις περικοπές τρων συντάξεων γιατί θα διαψευσθεί.

“Στόχος είναι η οριστική κατάργηση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, οι αποφάσεις δεν θα αφορούν μόνο το 2019” διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6, και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Για την πτώση του χρηματιστηρίου και τις τράπεζες είπε: “Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από τις δυσανάλογες πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο. Δεν αντιστοιχούσε η εικόνα αυτή στην πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το α’ εξάμηνο οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι, πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, είναι η δημιουργία μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου (asset protection scheme). Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο.

Επίθεση σε Στουρνάρα:

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Η προληπτική γραμμή πίστωσης θα ήταν ένα μαξιλάρι ρευστότητας που θα συνοδευόταν με πρόσθετες δεσμεύσεις. Η πρόταση του κ. Στουρνάρα ενείχε και μια σκοπιμότητα δικαίωσής του, επειδή ήταν αρχιτέκτονας της πολιτικής του 2013-2014. Ο κ. Στουρνάρας έδειξε μεγαλύτερο ζήλο για να υπερασπιστεί την άποψή του υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής παρά για να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως διοικητής της ΤτΕ. Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, δεν θα δημιουργηθεί bad bank.

Οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα προς την ελληνική οικονομία. Η ΝΔ φάνηκε σαν να επιχαίρει όταν δημιουργήθηκε η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο. Φάνηκε ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αναταραχή για να δικαιώσει το σενάριο που δεν της βγαίνει, το σενάριο καταστροφής της χώρας. Όλο αυτό θύμιζε ένα πολιτικό σορτάρισμα. Φάνηκε σαν να ποντάρει στην αποτυχία της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για να περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Και πάλι δεν θα τους βγει η προσπάθεια υπονόμευσης. Κάποια στιγμή να τελειώσει το παραμύθι της καταστροφολογίας. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να είναι αποτελεσματικός πρέπει να αλλάξει ρότα”.

Για τον ΣΕΒ: “Ο ΣΕΒ φαίνεται σαν να έχει βεντέτα με την ελληνική κυβέρνηση. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί. Καταγγέλλει παροχολογία και ονομάζει παροχολογία συγκεκριμένες ελαφρύνσεις στις εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ ή τη βούληση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτέλους ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Δεν είναι θέμα του ΣΕΒ η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, προσβάλλει την κοινωνική πλειοψηφία με αυτά που λέει.”

Για τις συντάξεις απάντησε: “Έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Αυτό λέμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τη στιγμή που έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Όταν οι Γερμανοί λένε pacta sunt servanda αναφέρονται στη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι αυτονόητο, δεν το αρνείται κανείς. Το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο. Οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν μόνο για το 2019 αλλά μιλάμε για οριστική κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων”.

Για το ΣΕΒ: “Ο ΣΕΒ φαίνεται να έχει βεντέτα με την ελληνική κυβέρνηση. Ο ΣΕΒ δεν θα προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τα αντικειμενικά τους συμφέροντα. Οι προτάσεις του είναι κοινωνικά επιζήμιες και προσβλητικές και οικονομικά αναποτελεσματικές”.

Για την ΕΡΤ δήλωσε: “Στην ΕΡΤ γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά το σοκ που αντιμετώπισε με το μαύρο που έπεσε. Ο αγώνας δεν κερδίζεται μέσα σ ένα βράδυ. Γίνεται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής προσπάθεια για μια δημόσια τηλεόραση στο ύψος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κ. Φίλη. Είναι αναγκαία μία ΕΡΤ αντικειμενική και αξιόπιστη. Έχει εμπόδια να υπερβεί, πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταθεί ως ένας πυλώνας ποιότητας στην ενημέρωση. Το εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ δεν δικαιολογείται ούτε μπορεί να συμψηφιστεί με το εμπάργκο της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ που είναι μια βιομηχανία ψευδών ειδήσεων. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να άρουμε το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ”.

Για το προσφυγικό είπε: “Η ίδια η Κομισιόν έχει πει ότι οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται ελέγχεται και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν κακοδιαχείριση. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες που γίνονται. Κατόπιν εορτής ένας δημόσιος υπάλληλος κάνει αόριστες καταγγελίες. Το συγκεκριμένο ζήτημα συντηρείται στη δημοσιότητα για λόγους εντυπώσεων και με βάση κομματικές σκοπιμότητας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί κανένα στοιχείο για κακοδιαχείριση.

Η χώρα μας κλήθηκε να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό, επειδή οι χώρες του διαδρόμου του Βίζεγκραντ έκλεισαν τα σύνορά τους, η Ευρώπη δεν παίρνει τις πρωτοβουλίες που πρέπει και δεν διανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για ανθρωπιστική διαχείριση της κρίσης. Αναγνωρίζεται ότι έχει καταφέρει να κρατήσει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης καθαρό. Η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών. Οταν υπάρχουν ροές, όταν υπάρχουν προβλεπόμενες από τη συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, δημιουργείται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Για Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και Ερρίκος Ντυνάν: “Η υπόθεση Novartis βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Κάναμε ό,τι έπρεπε. Συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη με ο,τιδήποτε μας ζητηθεί. Ως προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη ασκούνται οι πρώτες διώξεις, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ήδη γράφεται, εκεί θα δούμε σημεία και τέρατα στην κυριολεξία. Για το Ερρίκος Ντυνάν κάνουμε προσπάθεια να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο μέσα από ένα σχήμα το οποίο προωθείται.”

Για το Μακεδονικό: “Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή. Είναι σωστή η πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ να περάσει την υπόθεση στο κοινοβούλιο. Στηρίζουμε την προσπάθειά του να αλλάξει το σύνταγμα. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μικρή αλλά μεγαλύτερη απ ό,τι εκείνη στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τους απασχολήσει τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολλά ακόμη να κάνει. Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα πορευτούν μαζί μέχρι τις εκλογές. Εχουμε πολύ δρόμο μέχρι τότε.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας θα την χάσει και αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει συνεχώς εκλογές, δεν είναι σοβαρή αντιπολίτευση αυτή. Γιατί η κα Σπυράκη κράτησε μυστική τη συνάντησή της με τον κ. Ζάεφ; Τι μήνυμα του διαβίβασε; Είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη γι αυτή τη συνάντηση; Αν δεν τα απαντήσει αυτά θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης. Εχει σημασία αυτή η μάχη για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για να περάσουν τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή σταθερότητας.  ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ  Μας ενδιαφέρει να μην είμαστε κοινωνικά απομονωμένοι. Αν η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να δείξουν ότι είμαστε πολιτικά απομονωμένοι, δεν θα τα καταφέρουν.

Εχουν κοινή πορεία. Ελπιζε κανείς ότι μετά τα ανησυχητικά μηνύματα που πήρε η σοσιαλδημοκρατία για το κόστος της σύμπλευσής  της με τον νεοφιλελευθερισμό, το Κίνημα Αλλαγής κάτι θα καταλάβαινε, αλλά δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Επιμένει σε μια πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ και στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα, που δεν τους κάνει καθόλου καλό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα