Δυο ψηφισμένους νόμους που τώρα “δείχνουν τα δόντια τους” αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

default image

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών με το νέο πτωχευτικό και η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Δύο νόμους που ψηφίστηκαν εδώ και αρκετούς μήνες στην Βουλή, όμως τώρα θα «δείξουν τα δόντια τους» στην κοινωνία εγείρει ως κεντρικά πολιτικά ζητήματα η αξιωματική αντιπολίτευση: Τον νόμο της Νίκης Κεραμέως που οδηγεί σε μείωση των εισακτέων και το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Ο πρώτος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος 4μήνες νωρίτερα τον Οκτώβριο όμως άμεσα θα εφαρμοστούν: Αίρεται τον Ιούνιο η προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ οι επερχόμενες πανελλαδικές θα αναδείξουν 20 με 30 χιλιάδες λιγότερους φοιτητές.

Αλέξης Τσίπρας: Έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί

Το ζήτημα της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού δικαίου έθιξε με ανάρτησή του στα social media ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως αυτό θα συμβεί ενώ ήδη έχουν σωρευθεί τα χρέη της υγειονομικής κρίσης επιφέροντας οικονομική καταστροφή. Όπως ανέφερε «πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας». Τόνισε πως «χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς». Μάλιστα αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο κος Μητσοτάκης δεν αρνείται μόνο την πρότασή μας για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά αρνείται να δώσει έστω και μία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση».

Από την συζήτηση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό νόμο Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, διακόπτοντας την συζήτησή του με την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του εισηγητή – υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τότε είχε επισημάνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό ώστε τα χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας να οδηγήσουν σε ένα «πογκρόμ» εναντίον των δανειοληπτών. Είτε πρόκειται για χρεωμένα νοικοκυριά είτε για χρεωμένες επιχειρήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας την πρόταση μομφής στις 22 Οκτωβρίου είχε μιλήσει για «τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους.Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει της προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Δε θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε τη προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά».

Στρίμωγμα στην κυβέρνηση για τους εισακτέους

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στριμώχνει την κυβέρνηση για το ζήτημα των εισακτέων, ενώ παραμένει αναπάντητη η σχετική ερώτηση που έχει 3 φορές καταθέσει στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε δημόσια ερώτηση προς τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο με αφορμή δήλωσή του σχετικά με τους εισακτέους. Στην δήλωση αυτή ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις εκτιμήσει τους ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των εισακτέων αναφέροντας: «Σκέφτομαι μήπως αυτό είναι ένα κόλπο διότι ετησίως οι υποψήφιοι είναι 103.000 και οι θέσεις 78.000. Και σκέφτομαι μήπως μας πει, (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) «να, οι 25.000», που είναι όσοι δεν θα περάσουν στο πανεπιστήμιο επειδή δεν υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων».

Έως και 30 χιλιάδες λιγότεροι φέτος οι εισακτέοι στα πανεπιστημία εκτιμα ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Όπως επισημαίνει ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ όντως ο αριθμός των υποψηφίων είναι 103.000 ενώ οι θέσεις στα πανεπιστήμια 77. 415. Τονίζεται πως «η μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ για τους εισακτέους που θα κοπούν από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφορά τους ΕΠΙΠΛΕΟΝ αυτών των 25.000 που ούτως ή άλλως, αποκλείονται λόγω έλλειψης θέσεων. Αυτοί οι επιπλέον θα είναι κοντά στους 25.000 – 30.000 σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι θα επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το εξής ερώτημα: «Δεσμεύεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Συρίγος για την πλήρωση του συνόλου αυτών των 77.415 θέσεων, όπως συνέβαινε όλα τα τελευταία χρόνια (και επί ΝΔ το 2019 και το 2020); Θα το κάνουν; Θα καταργήσουν, δηλαδή, τις βάσεις εισαγωγής;». Σημειώνεται μάλιστα πως πρόκειται για τις απαντήσεις «αυτές που αρνείται ο πρωθυπουργός μη προσερχόμενος στη Βουλή. Αυτές που αποφεύγει η υπουργός Παιδείας. Αυτές που προσπαθούν να αποδιώξουν “όπως ο διάβολος το λιβάνι” οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα