Έχετε γράμμα: Οι επιστολές Κουβέλη σε Κεντροαριστερά και ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα 7 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα 7 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Επιστολές σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και στελέχη της Κεντροαριστεράς, έστειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Τα 13 σημεία που προτείνονται για διάλογο και συμφωνία

Τις επιστολές του Φώτη Κουβέλη προς τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και σε άλλα στελέχη της Κεντροαριστεράς, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή και η ΚΟ του κόμματος για τον διάλογο της Κεντροαριστεράς και τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα, το απόγευμα η ΔΗΜΑΡ. Οι επιστολές εστάλησαν το μεσημέρι της Τρίτης.

Στην πρώτη επιστολή, με τίτλο «Διάλογος για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας» που απευθύνεται στις ηγεσίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και σε στελέχη που κινούνται στον πολιτικό αυτόν χώρο, καθώς και προς την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και τους Οικολόγους, επισημαίνεται:

«Η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ του διαλόγου για τη συγκρότηση μίας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης, με εναλλακτικό προς τη Δεξιά σχέδιο. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πορεία προς την έξοδο από την πολυετή κρίση της χώρας.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δυσκολίες και τις πραγματικότητες, που αφορούν στη συγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς και τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες του παρελθόντος, τονίζουμε ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών.

Στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η συσπείρωση και συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για την μετακίνηση του άξονα της πολιτικής ζωής της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι αναγκαία η συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να μπορεί να καταστεί καθοριστικός και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος μιας νέας εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, δίνοντας το αναγκαίο πολιτικό στίγμα της σταθερότητας στον ευρωπαϊκό δρόμο και την προώθηση προοδευτικών λύσεων χωρίς κρατισμό, λαϊκισμό και ανεδαφικές διεκδικήσεις.

Πρέπει να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι του διαλόγου με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο. Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται με τις προτάσεις της, αναζητώντας τις αναγκαίες προγραμματικές συμπτώσεις και πολιτικές συμφωνίες. Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε».

Γνωρίζοντας, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τις διαφορετικές εκτιμήσεις των κομμάτων του χώρου για τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, η ΔΗΜΑΡ επισυνάπτει παράρτημα, στο οποίο προτείνει 13 προγραμματικά σημεία για διάλογο και συμφωνία.

Αυτά είναι:

«1. Αδιαπραγμάτευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και παραμονή στο ευρώ.

2. Διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, με βάση τους στόχους και τη διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους, με ουσιαστική μείωση του χρέους, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και πλέγμα μέτρων χρηματοοικονομικής υποβοήθησης της πραγματικής οικονομίας.

3. Αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο ΕΕ. Όχι μονομερείς ενέργειες.

4. Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης, με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Ύπαρξη προοδευτικής κλίμακας στη φορολόγηση με στόχο ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Δίκαιος επιμερισμός των βαρών και δίκαιη κατανομή των ωφελειών. Όχι υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης, όχι φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης. Μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

5. Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια και αλλαγή της λογικής πρώτα να αυξήσουν τα κέρδη τους οι τράπεζες και μετά να δούμε την πραγματική οικονομία.

6. Ειδικό πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας, μείωση η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και εθνικό στόχο. Δεσμευτική συμφωνία για νέο ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της ανεργίας κατά 10% σε τρία χρόνια.

7. Θεμελίωση ενός κράτους κοινωνικών υπηρεσιών που θα μειώνει τις ανισότητες. Καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της σχολικής σίτισης και της πρόσβασης όλων σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

8. Νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

9. Ισορροπία κράτους και αγοράς. Λειτουργία των αγορών με ισονομία έναντι μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και ισχυρές ρυθμιστικές αρχές.

10. Συμπράξεις που να προωθούν την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ούτε κερδοσκοπική εκχώρηση ρόλων στον ιδιωτικό τομέα, ούτε προώθηση κρατικίστικων προτύπων και επαναφορά συντεχνιακών λογικών. Είμαστε θετικοί στις αποκρατικοποιήσεις όταν αυτές εντάσσονται σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των δικτύων.

11. Ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στήριξη της εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

12. Πλήρη ανασχεδιασμό του κράτους στη βάση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αποσύνδεση της διοικητικής μεταρρύθμισης από οριζόντιες απολύσεις. Κανένας δημόσιος υπάλληλος, που κάνει τη δουλειά του, δεν θα φοβάται για την εργασία του.

13. Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα Καταπολέμηση της διαφθοράς, των κομματικών προνομίων, των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφανούς διαχείρισης πόρων. Θεσμική ενίσχυση της δημοκρατίας. Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Οι πέντε προτάσεις που μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα, με νόμο είναι: το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού-βουλευτή, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με στόχο ένα αναλογικότερο σύστημα και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων».

Η επιστολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστολή του Φώτη Κουβέλη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έχει τίτλο «Διάλογος για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας» και αναφέρει:

«Η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ του διαλόγου για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, με εναλλακτικό προς τη Δεξιά σχέδιο. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για τη Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πορεία προς την έξοδο από την πολυετή κρίση της χώρας.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συναινέσεις, όπου αυτό είναι δυνατόν, για την προώθηση θεμάτων μείζονος σημασίας.

Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος μέσα από ένα πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και ότι η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Χρειαζόμαστε μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο, απέναντι στη λιτότητα και μακριά από το λαϊκισμό. Η πρόταση εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης απευθύνεται σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και απαιτεί τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Σε κοινωνικό επίπεδο, περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις που αναζητούν λύσεις σε διάφορους κοινωνικούς χώρους με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, υπερβαίνοντας τον κοινωνικό κατακερματισμό και τις συντεχνιακές λογικές.

Σε πολιτικό επίπεδο, περιλαμβάνει όλους όσοι αναζητούν και διεκδικούν προοδευτικές λύσεις με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τη δημοκρατία ως μέσο και σκοπό. Μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Θα εργασθούμε για τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση.

Προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κοινού εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις. Και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο αν ξεκινήσει ο διάλογος επί των συγκεκριμένων κρίσιμων θεμάτων πολιτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρέπει να καθίσουμε στο κοινό τραπέζι του διαλόγου για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών.

Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή μας στο διάλογο για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση θεωρούμε αναγκαίο και θα επιδιώξουμε το διάλογο για την κεντροαριστερά.

Το εγχείρημα της διαμόρφωσης μίας εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης για τη χώρα είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε».

Η επιστολή συνοδεύεται από τις ίδιες προγραμματικές προτάσεις που απεύθυνε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κουβέλης
SHARE:

24Media Network