Εγκαινιάζεται ο αγωγός IGB- Το “ευχαριστώ” Μητσοτάκη στους Ρουμάνους πυροσβέστες

Εγκαινιάζεται ο αγωγός IGB- Το “ευχαριστώ” Μητσοτάκη στους Ρουμάνους πυροσβέστες
O Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Ρουμάνο ομόλογο του. Στο επίκεντρο η ενεργειακή, αλλά και η αντιπυρική συνεργασία

Η ενεργειακή συνεργασία δια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που εγκαινιάζεται αύριο στην Κομοτηνή, αλλά και η συνεργασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρουμάνο ομόλογο του Nicolae Ionel Ciucă.

Ο κ. Μητσοτάκης καταρχήν δήλωσε: “Θυμομαστε με ευγνωμοσύνη την προσφορά των Ρουμάνων πυροσβεστών πέρυσι το καλοκαίρι, οταν με αυταπάρνηση βοήθησαν τη χώρα μας στην αντιμετώπιση πρωτοφανών πυρκαγιών” και σημείωσε ότι σήμερα η συνεργασία αυτή έχει λάβει οργανωμένη μορφή, καθώς ήδη οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία με τα οχήματα τους έχουν έρθει στη χώρα μας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος”.

Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους και στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κόμβος εισόδου και μεταφοράς φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν πρόκειται μονο για εμπορική επιλογή, αλλά για πράξη ευθύνης.

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Ρουμανίας θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αγωγού IGB στην Κομοτηνή, κανοντας ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία νέων υποδομών και εναλλακτικών οδών ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει και η Ρουμανία στο έργο και δήλωσε: “Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τηρήσουμε τη δέσμευση μας να είναι έτοιμο στα μέσα του χρόνου”. Σημείωσε άλλωστε το ρόλο που θα παίξει ο νέος αγωγός στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Εκτιμησε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία εναλλακτικών οδών εξαγωγής της σημαντικής αγροτικής παραγωγής της Ρουμανίας. Δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη Ρουμανία αλλά και τη Βουλγαρία για ην ένταξη τους στη ζώνη Σένγκεν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την ανησυχία ότι πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογο του και για τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα, την έντονη ρητορική και τις επιθετικές κινήσεις της Αγκυρας, που αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και τα κυριαρχικά διαιώματα της Ελλάδας.

“Η χώρα μας είναι πιστή στο δρόμο διπλής ετοιμότητας: Να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα χωρίς εκπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα επιθυυμεί καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version