Έγκλημα στο Blue Horizon: Ο Βαρβιτσιώτης εξόργισε τους πολίτες, αλλά το Μαξίμου τον κάλυψε

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Menelaos Myrillas / SOOC

Το Μαξίμου μένει στη συγνώμη του υπουργού Ναυτιλίας, αν και χρειάστηκε να κάνει δήλωση ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης για να διαχειριστεί τις αντιδράσεις.

Στη συγνώμη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μετά την οργή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το αδιανόητο έγκλημα στο Blue Horizon, μένει το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να διαχειριστεί πολιτικά τις εντυπώσεις, χωρίς να “παίρνει κεφάλια”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης σε αρχικές δηλώσεις του φαινόταν να εξισώνει το θύμα με τους θύτες. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά την αποπομπή του, κάτι όμως που δεν συνέβη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως επέλεξε να κάνει ο ίδιος μία δήλωση, ώστε να μετριάσει την πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της στη μνήμη του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη. Έκανε επίσης λόγο για “ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…” και δήλωσε: “Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού.” Δεν αναφέρθηκε πάντως στον αρμόδιο υπουργό ή σε ενδεχόμενες ευθύνες του Λιμενικού Σώματος.

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τον αποπεμψει, με τον υπουργό Ναυτιλίας να κάνει λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

“Καταδικάζουμε τους ναυτικούς για τις παράνομες πράξεις τους. Αλλά και για το γεγονός ότι δεν τήρησαν τον απαράγραπτο κανόνα που αιώνες τώρα οι Έλληνες ναυτικοί τιμούν: να σώζουν τους ανθρώπους στη θάλασσα και όχι να τους πετούν σε αυτή, κάτω μάλιστα απ’ αυτές τις συνθήκες. Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τον ρόλο που έχει για την απόδοση των ποινικών ευθυνών των υπαιτίων του τραγικού γεγονότος”, ανέφερε επίσης ο κ.Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ για τις διοικητικές ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του θανατηφόρου περιστατικού.

Στη συνέχεια και κατόπιν προφανούς συνεννόησης με το Μαξίμου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε συγνώμη και μέσω twitter κάνοντας λόγο για λανθασμένη διατύπωση, ενώ δήλωσε στον ΑΝΤ1: “Και εγώ και όλοι εδώ στο υπουργείο Ναυτιλίας νιώθουμε συγκλονισμένοι και αισθανόμαστε την φρίκη και εγώ και όλοι που νιώθει ο ελληνικός λαός. Και θα ήθελα πριν ξεκινήσω να τοποθετούμαι να ζητήσω συγνώμη αν άθελα μου με λανθασμένη διατύπωση ενδεχομένως κάποιοι εξέλαβαν την καταδίκη μου προς το περιστατικό και την ανάγκη διαλεύκανσης του ως εξίσωση του θύματος με το θύτη.”

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καυτηρίασε τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη, σχολιάζοντας ότι προκαλούν αλγεινή εντύπωση και καλώντας την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει δημόσια τον υπουργό Ναυτιλίας.

Αυτό αναμένεται να πράξει σήμερα στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με ορισμένους πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο να θεωρούν ότι δεν αρκεί η αποδοκιμασία.

Τίθεται όμως και το ερώτημα ποιες οι ευθύνες του Λιμενικού και εάν θα πέσουν κεφάλια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σε όλο το λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τρίτης ήταν παρών ένας λιμενικός, ενώ κανονικά πρέπει να παρίστανται δύο για κάθε καράβι που αναχωρεί.

Από βιντεοληπτικό υλικό, αποδεικνύεται η έλλειψη της παρουσίας λιμενικής αρχής και η μη παρέμβαση της, ως όφειλε, με βάση την υπουργική απόφαση 2415.1/51133/2021, που καθορίζει την ευθύνη των λιμενικών αρχών.

Επιπλέον, το Π.Δ 177/2000, που καθορίζει την φόρτωση του πλοίου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην συγκεκριμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα στο άρθρο 22 με τίτλο “Καταπέλτες”, στην παραγ. 11 καθορίζει ότι: “Η ασφάλιση του καταπέλτη και της θύρας ασφαλείας, πρέπει να γίνεται πριν τον απόπλου του πλοίου με ευθύνη του πλοιάρχου“.

Υπενθυμίζεται ότι το απίστευτο έγκλημα εκτυλίχθηκε στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Τρίτης (05/09), όταν ο άτυχος άνδρας επιχείρησε να επιβιβαστεί στο καράβι με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης. Μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν ενώ βρισκόταν στον καταπέλτη που σηκωνόταν, με αποτέλεσμα o 36χρονος να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. Το πλοίο αναχώρησε κανονικά και επέστρεψε στον Πειραιά μετά από μια ώρα εν πλω.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα