Εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου: Η “εντολή” Μητσοτάκη άργησε μια μέρα

Εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου: Η “εντολή” Μητσοτάκη άργησε μια μέρα
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Την ώρα που Μητροπολίτες προσπαθούν μονομερώς να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, η κυβέρνηση βαφτίζει τη δική ατολμία ως "πρωτοβουλία" για διευθέτηση του τρόπου λειτουργίας των ναών έναντι της πανδημίας.

Αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος ξεκίνησε τη πρωτοβουλία περί “οδηγίας” για τεστ στους ανεμβολίαστους ιερείς και πιστούς ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη κυκλοφορία της Εγκυκλίου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος. Λες και πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, ΦΕΚ ή δεσμευτική απόφαση ως προς τις εκκλησίες.

Ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τόνισε πως “η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μην τις πετά στην Εκκλησία για συστάσεις προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας”.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πάντως η κυβέρνηση, και λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου στα μέσα ενημέρωσης, άρχισε να διακινεί πως η εν λόγω εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό είναι πως η διατύπωση αυτή αναρτήθηκε και σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η αλήθεια όμως είναι πως η Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 3 Νοεμβρίου, όπως μαρτυρά το ίδιο το κείμενο που αναρτήθηκε.

“Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέρ γειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού)”.

 

Τι δήλωσε ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ:

“Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους. Σήμερα το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη”.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω πάντως, έρχονται δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως η Εκκλησία κινήθηκε μονομερώς. “Τώρα έγινε κάτι πολύ ωραίο. Τώρα η ίδια η εκκλησία η εκκλησία μόνη της. Μόνη της, όχι επειδή της το επέβαλε το κράτος, αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη και βγάζει την εγκύκλιο και χαίρομαι πάρα πολύ”, είπε ο υπουργός επί λέξει.

Θυμίζουμε εδώ πως στη συνέντευξή του στο MEGA, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας τη πρόταση Τσίπρα για έλεγχο των ανεμβολίαστων προκειμένου να μπαίνουν στην Εκκλησία, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test στην είσοδο των ιερών ναών, σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα.

“Ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μία Εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας”, δήλωσε μάλιστα ειρωνικά, σε μια δήλωση που συζητήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν παρασκηνιακά αποφασίστηκαν οι κινήσεις της επίσημης Εκκλησίας ανάμεσα σε γραφείο πρωθυπουργού και Αρχιεπισκοπή, δεν είναι λογικό να υποκαθίστανται οι πολιτειακοί θεσμοί και αποφάσεις από εγκυκλίους “οδηγιών” και παραινέσεων προς απείθαρχους ιερείς και ιερωμένους.

Ως προς τη κυβερνητική “γραμμή” άλλωστε και σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι “δεν είναι το ίδιο τα κομμωτήρια και οι εκκλησίες”, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε “βασική ανάγκη την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας” και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι υπάρχει άτυπο lockdown σε εστίαση και εμπόριο, διαχωρίζοντας την αγορά ρούχων από το θρησκευτικό δικαίωμα.

Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως είτε μιλάμε για “κυβερνητική Εγκύκλιο” είτε μιλάμε για πρωτοβουλία της ίδιας της Εκκλησίας χωρίς συνεννόηση με το Μαξίμου, έχουμε να κάνουμε με γενικές “πατρικές” συμβουλές και όχι κανονιστικές ρυθμίσεις, την ώρα που Μητροπολίτες όπως ο Μυτιλήνης και ο Δωδώνης, προσπαθούν να θέσουν τις ορθολογικές βάσεις προς το ποίμνιο και τους τοπικούς κληρικούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα