Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Φουντώνει η συζήτηση για ΠΑΣΟΚ και πράσινο ήλιο

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Φουντώνει η συζήτηση για ΠΑΣΟΚ και πράσινο ήλιο
Ανοιχτοι στο θέμα της αλλαγής των συμβόλων δηλώνουν 3 βασικοί υποψήφιοι Eurokinissi

Στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων το θέμα των πράσινων συμβόλων.Τι είπαν Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Γερουλάνος

Το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δηλαδή της πιθανής μετεκλογικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη αναδειχθεί ως ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που συνεχώς «ανεβάζει στροφές». Όμως εξίσου ισχυρό φαίνεται πως είναι το θέμα της αλλαγής της ονομασίας σε «ΠΑΣΟΚ» με την παράλληλη επαναφορά του πράσινου ήλιου.

Γ.Παπανδρέου: Στην καρδιά μας έχουμε ανεξίτηλα σύμβολα

Η αλλαγή του ονόματος του ΚΙΝ.ΑΛ σε ΠΑΣΟΚ και η επαναφορά των συμβόλων για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι θέμα συνεδρίου. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε ένα συνέδριο μετά που θα αποφασίσει για όλα αυτά τα θέματα». Όσον αφορά την δική του γνώμη σχολίασε ότι «πιστεύω ότι στην καρδιά μας όλοι, έχουμε σύμβολα που είναι ανεξίτηλα. Είναι το ΠΑΣΟΚ είναι και ο ήλιος. Έχουμε περάσει μεταλλάξεις διάφορες. Είμαστε σήμερα το Κινημα Αλλαγής. Μας ανήκουν αυτά τα σύμβολα, είναι δικά μας. Θα τα αξιοποιήσουμε τιμώντας με τους αγώνες και τις αξίες που αυτά εξέφρασαν».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης αρνούμενος να μπει σε προγνώσεις συμμαχιών. Όπως σχολίασε για την πιθανότητα μετακλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ «εγώ δεν θέλω να μιλήσω θεωρητικά. Αυτά είναι σενάρια» ζητώντας «να μιλήσουμε για ιδεες για πολιτικές». Επισήμανε ότι «δεν μπαίνω στην συζήτηση για το αν θα συνεργαστώ με τον α ή τον β» αφού μια τέτοια συζήτηση «είναι απολίτικη». Πρόσθεσε μάλιστα πως «μετά θα κρίνει κι ο ελληνικός λαός ποιος θα πάει την χώρα μπροστά». Επισήμανε επίσης ότι «είμαι ο πρώην πρωθυπουργός αυτής της παράταξης με το 44-45%, έχω μια παράδοση σε αυτή την παράταξη, αισθάνομαι μια μεγάλη ευθύνη» τονίζοντας πως η παράταξη «πιστεύω ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και ζητά ο κόσμος να ξαναστηθεί. Ο κόσμος της σοσιαλδημοκρατίας, ο κόσμος του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Στο επίκεντρο των δηλώσεων των υποψηφίων το θέμα των συμβόλων Eurokinissi

Ν.Ανδρουλάκης: Να αξιολογηθούν προγράμματα και προτάσεις

Από την δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο υποψήφιος που αποφεύγει να μπει σε μία τέτοια συζήτηση και δεν έχει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της αλλαγής συμβόλων. Αντιθέτως σε χθεσινές δηλώσεις του τήρησε προσεκτικές αποστάσεις από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα της πανδημίας. Όπως ανέφερε: «Σε μια περίοδο, κατά την οποία η ΝΔ αποτυγχάνει, ρίχνει λευκή πετσέτα στη μάχη της πανδημίας, οδηγεί τη χώρα ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα χαμηλής αξιοπιστίας χωρίς ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, αποτελεί χρέος μας να στρέψουμε όλες τις δυνάμεις μας στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και ιδίως των ασθενέστερων στρωμάτων. Αυτό έπραττε διαχρονικά η Παράταξή μας, αυτό είναι το μείζον και σήμερα».

Πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να συζητηθεί το θέμα των σύγχρονων προτάσεων του κόμματος. Με βάση αυτή την λογική άλλωστε ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας την διενέργεια τριών debate με όλους τους υποψηφίους. Όπως ανέφερε στην επιστολή του «πρέπει να δώσουμε στους πολίτες την ευκαιρία να ακούσουν όλους τους υποψηφίους και να αξιολογήσουν το πρόγραμμα και τις προτάσεις τους για την προοπτική του Κινήματός μας, τον ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης για τη χώρα και τη βελτίωση της καθημερινότητας του ελληνικού λαού. Για τον λόγο αυτό, επανέρχομαι στην πρότασή μου να διεξαχθούν δύο τηλεοπτικές τηλεμαχίες (debate) πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε η συζήτηση αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο, διασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία όλων μας».

Α.Λοβέρδος: Αν εκλεγώ το κόμμα δεν θα λέγεται ΚΙΝ.ΑΛ

Αντίθετα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μπει για τα καλά στην «μάχη των συμβόλων», Επίσης την ερχόμενη Τετάρτη παρουσιάζει σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την πρότασή του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος.

«Το κόμμα δεν θα λέγεται ΚΙΝ.ΑΛ αν θα είμαι εγώ» επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη λέγοντας πως «όποιος έχει πάρει στις πλάτες του το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει πάρει στις πλάτες του μια παράδοση πάρα πολύ μεγάλη που δεν του επιτρέπει λαθροχειρίες». Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέχισε την επιθετική ρητορική προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενος σε πρόθεση να παρασύρει το ΚΙΝ.ΑΛ σε συγκυβέρνηση. Δίχως όμως να καταλογίσει σε κάποιον συνυποψήφιό του ότι συμφωνεί. Όπως σχολίασε «εγώ δεν λέω πέραν του Τσίπρα κανένα άλλο όνομα. Ύποπτο σχέδιο υπάρχει». Τόνισε πως «από τα δεξιά μας η Ν.Δ δεν μας προτείνει συγκυβερνήσεις, θέλει αυτοδυναμία» προσθέτοντας πως «κανένας από εμάς του 6 δεν μιλάει για συγκυβέρνηση συντηρητικής κατεύθυνσης με την Νέα Δημοκρατία».

Π.Γερουλάνος: Ουδέποτε αποδέχθηκα την μετονομασία

Ο Παύλος Γερουλάνος στις δημόσιες δηλώσεις του σημειώνει ότι ουδέποτε αποδέχθηκε την μετονομασία του ΠΑΣΟΚ σε Κίνημα Αλλαγής ενώ άφησε και υπονοούμενα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως σχολίασε σε συνέντευξή του «εγώ δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίστηκα τα σύμβολα όταν όλοι οι άλλοι συνυποψήφιοι μου υπέγραψαν να μετονομαστούμε σε ΚΙΝΑΛ. Το σύμβολο το αλλάζεις ως επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκινάει με τη θέση σου, με το καταστατικό, με μια μεγάλη εξόρμηση για να ενεργοποιήσεις το στελεχιακό δυναμικό και μετά εάν είναι τροχοπέδη, να αλλάξεις το όνομα».

Παράλληλα ο Π.Γερουλάνος ζήτησε την διενέργεια 4 θεματικών συζητήσεων μεταξύ των υποψηφίων λέγοντας ότι πρέπει το κόμμα να δεσμευτεί «σε έναν διάλογο πολιτικό, με σκληρές μεν αντιπαραθέσεις, αλλά με πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να κάνει αυτές στις αντιπαραθέσεις διακριτές και ξεκάθαρες προς όλους όσους θα προσέλθουν στις κάλπες. Πρέπει να ξεχάσουμε τα κόμματα-τσιφλίκια και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα κόμματα ως χώρους παραγωγής πολιτικής. Και για να γίνει αυτό, οι θέσεις θα πρέπει να μετράνε και στις επιλογές των ψηφοφόρων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα