Έκθεση Πισσαρίδη: Οικονομικές αλήθειες ή νεοφιλελεύθερο μανιφέστο;

Έκθεση Πισσαρίδη: Οικονομικές αλήθειες ή νεοφιλελεύθερο μανιφέστο;
Ως την συνταγή που θα φέρει τα "πάνω-κάτω" στην Οικονομία αντιλαμβάνεται ο Θ.Σκυλακάκης την έκθεση Πισσαρίδης. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό Eurokinissi

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η έκθεση του Κύπριου νομπελίστα για τις κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας. Βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2021, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η πρώτη πολιτική κόντρα για την τελική Έκθεση της Επιτροπής του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καταγράφθηκε στην Βουλή. Το κείμενο της έκθεσης (στην οποία η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης) παραδόθηκε χθες στην κυβέρνηση, κι από ότι φαίνεται θα αποτελέσει εφεξής πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό κατέδειξε άλλωστε και η εναρκτήρια συζήτηση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2021, χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Εκεί όπου τοποθετήθηκαν τα πολιτικά κόμματα και η Έκθεση Πισσαρίδη βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Θ.Σκυλακάκης: Η έκθεση λέει αλήθειες που έχουμε ξεχάσει

Η κυβέρνηση έχει εισπράξει την έντονη κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για την κατεύθυνση των μέτρων της Έκθεσης Πισσαρίδη. Παρόλα αυτά την αντιλαβμάνεται ώς ενα «κείμενο αλήθειας» για την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε με παρρησία ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως είπε «ακούω διάφορα, τα γνωστά που ακούγονται ξέρετε για τον νεοφιλελευθερισμό της Έκθεσης Πισσαρίδη και λοιπά. Πρέπει να σας πω ότι είναι μία Έκθεση που λέει με συστηματικό, οργανωμένο και επιστημονικά άρτιο τρόπο κάποιες βασικές αλήθειες οικονομικής επιστήμης που εδώ στην Ελλάδα με πολύ κακές συνέπειες τις είχαμε για δεκαετίες ξεχάσει και κάποια κομμάτια του πολιτικού συστήματος δεν θέλουν να τις μάθουν ό,τι και να συμβαίνει».

Αναφερόμενος στις «δύο αλήθειες» της Έκθεσης Πισσαρίδης ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως είναι οι εξής: «Αλήθεια πρώτη: θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και επιχειρήσεις, δεν γίνεται. Το κράτος υπάρχει παίρνοντας φόρους, επειδή υπάρχουν επιχειρήσεις και επενδύσεις που δρουν και παράγουν. Αλήθεια δεύτερη: το ύψος των μισθών δεν είναι κυβερνητική απόφαση, είναι συνάρτηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Καλοί μισθοίυπάρχουν όπου υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα».

Αντίθετα τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, στον έναν ή στον άλλο βαθμό προκαλούν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους ενώ σαφέστατες αποστάσεις τήρησε το ΚΙΝ.ΑΛ ασκώντας κριτική ιδίως για τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό.

Φθηνό κι ελαστικοποιημένο εργατικό δυναμικό ο στόχος της Έκθεσης Πισσαρίδη δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Στην φώτο η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην επιτροπή. Eurokinissi

Έ.Αχτσιόγλου: Αναδιάρθρωση σε βάρος εργαζομένων και μικρομεσαίων

Σύμφωνα με την αρμόδια για ζητήματα οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η Έκθεση Πισσαρίδη είναι «ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων που τις θεωρείτε βαρίδια για την οικονομία και υπέρ της δημιουργίας ενός πλήρως ελαστικοποιημένου και φθηνού εργατικού δυναμικού γιατί θεωρείτε, ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική». Μάλιστα πρόσθεσε πως η κοινωνία «ένιωσε στην πραγματικότητα στο σώμα της τη βία αυτού του μοντέλου που υπηρετεί πάση θυσία η Κυβέρνηση και νομίζω, ότι αυτή η ρωγμή που διαμορφώνεται πια στην κοινωνία είναι μια ρωγμή που δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία εικονική πραγματικότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και από καμία προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής έντασης όπως αυτή που κάνατε στην επέτειο του Πολυτεχνείου».

Απαξίωσε την Έκθεση Πισσαρίδι ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΚΙΝ.ΑΛ. "Τίποτε το ιδιαίτερο και καινοτόμο" σχολίασε Eurokinissi

Κ.Σκανδαλίδης: Απογοητεύτηκα από την τελική έκθεση

Έντονα επικριτική φαίνεται να είναι και η προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής με τον βουλευτή του Κώστα Σκανδαλίδη να σημειώνει πως «διάβασα με πολλή προσοχή,τόσο την τελική έκθεση, πρόταση Πισσαρίδη. Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα. Δεν αποκόμισα τίποτε το νέο, το ιδιαίτερο, το καινοτόμο. Επανέρχονται προτάσεις που τις βρίσκεις σε όλα τα οικονομικά εγχειρίδια ή τα κομματικά προγράμματα». Μάλιστα αναφερόμενος στις προτάσεις για τη φορολογία είπε ότι «η ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων από κάθε πηγή, θα ήταν μια, κατά τη γνώμη μου, θετική πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης.Όμως, με ποια κλίμακα και με ποια κατανομή;». Παρατήρησε επίσης πως «υπάρχουν προτάσεις με σαφή τον ταξικό τους χαρακτήρα, όπως η προετοιμαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που περιορίζεται, ουσιαστικά, στη διάλυση του δημόσιου συστήματος.Ή για παράδειγμα, λέει, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας – ποιος δεν το θέλει αυτό; – αλλά μόνο προσβλέποντας στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων;».

Ν.Καραθανασόπουλος: Βρήκατε το μαγικό εργαλείο;

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ στο σύνολο των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη. Περεταίρω όμως ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος εκτίμησε ότι είναι άκρως αντιφατική. Σημείωσε ότι η έκθεση αναφέρει πως η χώρα «θα έχει λέει, διαρκή και σε ένταση ανάπτυξη για την πραγματική σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλήθεια, πώς θα το καταφέρετε αυτό το μαγικό όταν το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην περίοδο της κρίσης, αλλά και της ανάπτυξης είναι η όξυνση της ανισομετρίας; Μια τεράστια όξυνση της ανισομετρίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα ευρωζώνης, η οποία οξύνει και τις αντιθέσεις, οξύνει και τις φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσείς θα βρείτε το μαγικό εργαλείο που θα αντιμετωπίσετετην ανισόμετρη εκδήλωση του καπιταλιστικού συστήματος;».

“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics. Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης Πισσαρίδη σε pdf”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα