Εμβόλιο ή περιορισμοί: Ανακοινώσεις από Κικίλια, Πιερρακάκη, Γεωργιάδη

Εμβόλιο ή περιορισμοί: Ανακοινώσεις από Κικίλια, Πιερρακάκη, Γεωργιάδη
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Εν μέσω αντιδράσεων από τον κλάδο της εστίασης αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά τι ισχύει.

Ανακοινώσεις από κοινού για την εξειδίκευση όσων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του κάνουν σήμερα Τρίτη 13/7 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα μέτρα δεν είναι άλλα από την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, καθώς και τη λειτουργία των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. Η αρχή γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία.

Θυμίζουμε ότι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε τη Δευτέρα σε ένα μέτρο, το οποίο εξέταζε εδώ και καιρό: Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού καθίσταται υποχρεωτικός, μέσα στο καλοκαίρι, πρώτα για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και εν συνεχεία για τους υγειονομικούς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη “πακέτο” με νέα μέτρα για την εστίαση και συγκεκριμένα για τη λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Και ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση μετά το freedom pass σχεδιάζει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό.

Το πολιτικό σκεπτικό και επιχείρημα πίσω από το “καρότο και μαστίγιο” των κινήτρων και της υποχρεωτικότητας, συνοψίζεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αποδίδονται ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους: Η κυβέρνηση δηλαδή επικαλείται ότι οι πολίτες που εμβολιάστηκαν δεν μπορούν να υποστούν τις συνέπειες της άρνησης όσων δεν κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι δεν επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κλάδους που παραδοσιακά βρίσκονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση οι εξειδικεύσεις των μέτρων αναμένεται να δώσουν πολλές απαντήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν πάντως σε μεταγενέστερο χρόνο την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα την πορεία της πανδημία τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται πως κοινό αίτημα του κλάδου εστίασης και των επιχειρήσεων διασκέδασης είναι η εφαρμογή του ελέγχου των εμβολισμένων πελατών (το οποίο έχει αναλάβει και θα παρουσιάσει το υπ.Ψηφιακής Διακυβέρνησης) να είναι απλή και εύχρηστη τόσο για τους πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν ακόμη και οι δικαιούχοι αυτής της δυνατότητας.

Τα νέα μέτρα υποχρεωτικότητας

Ο πρωθυπουργος ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα και με την εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής.

Όσοι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. “Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου”, τονισε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα λειτουργούν αυστηρά με εμβολιασμένους και συνολικά η εστίαση είτε έξω είτε σε εσωτερικούς χώρους μόνο με καθήμενους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα