Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι στον Έβρο 

Διαβάζεται σε 3'
Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι στον Έβρο 
Πρόσφυγες στον Έβρο AP

Φασιστικά στοιχεία συνεχίζουν τα πογκρόμ σε βάρος μεταναστών με αφορμή τις φωτιές και η κυβέρνηση προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά ακροδεξιά νερά

Οι σοκαριστικές εικόνες από τη νέα “σύλληψη” μεταναστών στον Έβρο από αυτόκλητους “συνοριοφύλακες” επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κατευθύνει σε κάποιον βολικό και αόριστο “εμπρηστή” την οργή για τις φωτιές και να μεταθέσει τη συζήτηση μακριά από την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε χθες για εφαρμογή του νόμου, ωστόσο είναι σαφές ότι το Μαξίμου αποφεύγει να θέσει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, φοβούμενο ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει ψήφους προς την άκρα δεξιά.

Σημειωτέον άλλωστε ότι ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης, που είχε στοχοποιήσει ευθέως μετανάστες για τις φωτιές, είναι πρόεδρος του “Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα Έβρου” και με αυτή την ιδιότητα (πριν εκλεγεί στη Βουλή με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου) είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε παλαιότερη περιοδεία του στην περιοχή το 2020.

Μέλη του εν λόγω “συλλόγου” είχε καλέσει μάλιστα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η οποία αναβλήθηκε λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Εν τω μεταξύ και στη Ρόδο ακραία στοιχεία καλούν σε “δράση” κατά μεταναστών, κάνοντας λόγο για εισβολή και υιοθετώντας συνομωσιολογικές θεωρίες.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι η υπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, χαρακτήρισε “προπαγάνδα των αριθμών” τις επιστημονικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών απάντησε με αιχμές στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η επιστήμη έχει υποχρέωση να ενημερώνει την κοινωνία.

Την Πέμπτη μάλιστα η πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές αναμένεται να κορυφωθεί στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά την προ ημερησίας να υπερασπιστεί τον αντιπυρικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, αλλά και να παρουσιάσει προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε χθες στην επιμέρους δράση του προγράμματος Αιγίς για την αγορά 100 drones από την Πυροσβεστική, σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα, που θα πραγματοποιούν εναέρια επιτήρηση.

Την Πέμπτη σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν πρότυπο όσον αφορά στη σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.

Καθώς δε ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πλέον πάνω του το θέμα της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα αναχωρήσει για την πυρόπληκτη Ρόδο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα