Έρχονται κι άλλες κλαδικές συμβάσεις, “πυρετός” στο Μαξίμου για την ΔΕΘ

Έρχονται κι άλλες κλαδικές συμβάσεις, “πυρετός” στο Μαξίμου για την ΔΕΘ
To Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Στα εργασιακά δίνει έμφαση η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λίγες ημέρες πριν από την ΔΕΘ επιδιώκοντας την δημιουργία ενός κλίματος επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας.

Στρώνει το έδαφος ενόψει ΔΕΘ η κυβέρνηση δημιουργώντας συνθήκες ενός καλύτερου περιβάλλοντος τουλάχιστον ως προς τα εργασιακά.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι θέμα χρόνου να υπογραφούν και νέες κλαδικές συμβάσεις με βάση την αρχή της επεκτασιμότητας μετά τις τέσσερις που υπεγράφησαν και τυπικά χθες από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δρομολογώντας αυξήσεις στους μισθούς για 75.000 εργαζόμενους. Οι χθεσινές πρώτες υπογραφές ήταν υψηλού συμβολισμού για το Μαξίμου κάτι που φάνηκε και από την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ανακοινώνοντας μέτρα ελάφρυνσης που θα αγγίζουν μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία έχει όλο τον χρόνο μπροστά της για να καλύψει την απόσταση που την χωρίζει από την Νέα Δημοκρατία έως τις επόμενες εκλογές. Κοινώς, θεωρεί ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό και ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει και θα έχουν ορίζοντα τετραετίας θα τής επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά όταν στηθούν κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι ξεκινάει άμεσα η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ με βάση τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις στις άμεσες προτεραιότητές της είναι και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο ελάφρυνσης και των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Από το μέτρο θα βγουν ωφελημένοι και οι αγρότες για τους οποίους η ελάφρυνση θα αγγίξει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες και συνολικά το 20% Επί της ουσίας θα δρομολογηθεί η μείωση των εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ κατά 6,67 ποσοστιαίες που μεταφράζεται σε ελάφρυνση της τάξης του 25% για τους επιτηδευματίες. Η ελάφρυνση των έξι και πλέον ποσοστιαίων μονάδων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αποδειχθεί σημαντική κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, κι αυτό διότι αφαιρείται το 33% τωγν βαρών από το κύριο ασφάλιστρο της σύνταξης.

Εκ παραλλήλου βεβαίως η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη και τώρα εναλλακτικά σενάρια για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Στις προθέσεις της είναι ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν να περιλαμβάνεται και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ύψους έως και 30.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα