Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης δεν πάει σε debate

Διαβάζεται σε 4'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης INTIME

Την πρόταση Ανδρουλάκη για τηλεμαχία απέρριψε ο Π. Μαρινάκης. Παραλλήλισε Κασσελάκη με Βελόπουλο και προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ δύο αφηγημάτων της ΝΔ εσωτερικού και εξωτερικού.

Στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας επιμένει εν όψει των ευρωεκλογών το Μαξίμου. Προσπαθεί όμως ταυτόχρονα να ισορροπήσει με την ανάγκη να διαβεβαιώσει πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Σε τέτοιες ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον Ant1. Και στην ίδια γραμμή κινήθηκε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παρότι δε η κυβέρνηση αποδίδει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα κρίσιμο και για το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, το Μαξίμου δια του κ. Μαρινάκη απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για debate των πολιτικών αρχηγών.

Αν δεν κάνω λάθος σε καμία από τις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν έχει γίνει τηλεμαχία μεταξύ των αρχηγών, Στις ευρωεκλογές οι πολίτες ψηφίζουν υποψήφιους ευρωβουλευτές. Άρα αυτοί θα δώσουν τη μάχη”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επικαλέστηκε δε ότι debate γίνεται συνεχώς και στη Βουλή.

Στην επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός από τη μία θέτει ως διακύβευμα των εκλογών την πολιτική σταθερότητα και από την άλλη διαβεβαιώνει τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι για την ισχύ της κυβέρνησης, καθώς και στο ερώτημα εάν όντως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μία συγκυβέρνηση Κασσελάκη- Βελόπουλου, κατά τη συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, ο κ. Μαρινάκης συνέχισε τις ασκήσεις ισορροπίας.

Ο πρωθυπουργός αυτό που είπε στον Τζεντιλόνι, είπε και σήμερα το πρωί. Ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άλλος στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως άλλος προκάτοχος του” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Είναι δεδομένο όμως ότι όσο πιο καθαρό το αποτέλεσμα ευρωεκλογών ως προς την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι στις πολύ σημαντικές διεκδικήσεις εντός Ευρώπης”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις αμυντικές δαπάνες, το μεταναστευτικό. Και υποστήριξε ότι “ισχυρή ΝΔ και ισχυρός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν φέρει αποτέλεσμα για την Ελλάδα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε πάντως ότι οι ευρωεκλογές “είναι βέβαια και σταυροδρόμι για τη συνέχιση της σταθερότητας στη χώρα”. Επανέλαβε ότι όπως είπε και νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Τώρα τι φοβόμαστε. Προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα συγκυβέρνησης. Αλλά δεν θέλουμε να επιστρέψει ο εφιάλτης του λαϊκισμού που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αυτές οι λογικές που έφτασαν και στη συγκυβέρνηση της Αριστεράς με την άκρα δεξιά” πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

“Κασσελάκης – Βελόπουλος έχουν δύο κοινά”

Επέμεινε δε στον παραλληλισμό Κασσελάκη – Βελόπουλου. Υποστήριξε ειδικότερα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης έχουν δύο κοινά: Το πρώτο, όπως είπε, είναι η διάδοση θεωριών συνωμοσίας και μάλιστα με ταύτιση πολλές φορές στον τρόπο αναμετάδοσης και εξήγησης τους, για “πράγματα που ουδέποτε η δικαιοσύνη έχει επιβεβαιώσει”.

Το δεύτερο κοινό Κασσελάκη – Βελόπουλου σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη είναι οι ανέξοδες υποσχέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ειδικότερα ότι ο κ. Κασσελάκης πρόσφατα είπε για μηδενισμό του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα είχε  2,3 δισ. ευρώ δημοσιονομικό κόστος για ένα έτος. Υπενθύμισε επίσης ότι “ο κ.Βελόπουλος έχει πάει τις συντάξεις στα τρεις χιλιάδες ευρώ”.

Ο κ. Μαρινάκης τέλος εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, πως “έχουμε μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ”. Χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες να ασπάζονται το όραμα και το πρόγραμμα σου, να έρχονται στο δικό σου χώρο, να υιοθετούν και να υπερασπίζονται τις θέσεις σου”.

Ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πήραν μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στη δεύτερη από ότι στην πρώτη εκλογή τους, επειδή βασίστηκαν στις παραδοσιακές δυνάμεις της ΝΔ, αλλά συγκέντρωσαν και άλλες δυνάμεις πέραν της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα