Εξεταστική για τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ προανήγγειλε ο Τσίπρας

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" (Παράλληλο Πρόγραμμα), το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016. 
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Δεύτερη ημέρα της συζήτησης των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" (Παράλληλο Πρόγραμμα), το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, κατέθεσε στοιχεία για τις παρεμβάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου στη δικαιοσύνη. Καταγγελία για σχέση Μητσοτάκη με υπόθεση Παπασταύρου και για τροπολογία που επέτρεψε τριγωνικές συναλλαγές 1 δις ευρώ. Προανήγγειλε επιτροπή για επαναδιαπραγμάτευση συμβιβασμού με Siemens

Επίθεση στη ΝΔ και ο ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολυάριθμες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προς εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα «θαλασσοδάνεια» των τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα.

Σε μια ομιλία διάρκειας σχεδόν μιας ώρας ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ξεκαθαρίζοντας ότι για την υπόθεση διενεργείται πειθαρχική εξέταση που θα αποδείξει την αλήθεια. Στη συνέχεια, όμως, ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δημιούργησαν ένα σύστημα εξουσίας και σχέσεων τραπεζών-κομμάτων-Μέσων Ενημέρωσης που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα. Μίλησε επίσης για τρίγωνο της αμαρτίας. «Οι τράπεζες τάιζαν ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα εξυπηρετούσαν και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για τη διατήρηση της εξουσίας που τα τρέφει» είπε.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το "σύστημα ΝΔ ΠΑΣΟΚ" ως ενορχηστρωτές της διαφθορές. Κατέθεσε δε δεκάδες έγγραφε προκειμένου να καταδείξει τις παρεμβάσεις της περιόδου υπέρ οικονομικών συμφερόντων αλλά και για την απαλλαγή προσώπων που διώκονταν για τις ενέργειές τους. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη ότι με «νυχτερινή τροπολογία» του νομιμοποίησε τις τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Το κόστος υπολογίζεται κοντά σε 1 δις ευρώ» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εξαπέλυσε μάλιστα σκληρή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη αμνήστευσε των τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων στα δύο κόμματα τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν. «Χρεοκοπήσατε τη χώρα και τα κόμματά σας» είπε και μίλησε για χρέη της ΝΔ ύψους 210 εκ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ για χρέη 2011. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, προσωπικά ότι το θέμα των θαλασσοδανείων των τραπεζών δεν θα κλείσει παρά την τροπολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Το παιχνιδάκι αυτό πρέπει να τελειώσει οριστικά είτε τα δάνεια αφορούν τα χρεοκοπημένα κόμματά σας είτε αφορούν χρεοκοπημένους μιντιάρχες» είπε προαναγγέλλοντας την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής.

«Στις επόμενες ημέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των τραπεζών στα κόμματα και στα ΜΜΕ. Ο ελληνικός λαός παραμένει απαντήσεις» είπε και δεσμεύτηκε ότι το πόρισμα της επιτροπής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε, όμως, και στο θέμα της υπόθεσης του συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δεν ήταν διαχειριστής αλλά ιδιοκτήτης της λίστας Λαγκάρντ. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη «να μην συγκαλύπτει τον κ. Σαμαρά και τον κ. Παπασταύρου» αφήνοντας υπονοούμενα για «προσωπικές σχέσεις» του κ. Μητσοτάκη με την υπόθεση Παπασταύρου.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση του συμβιβασμού με την Siemens. Προανήγγειλε μάλιστα τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διαπραγματευθεί τον διακανονισμό του συμβιβασμού. Κάλεσε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στην επιτροπή για να προσφέρουν με τις γνώσεις τους.

Ο πρωθυπουργός στοχοποίησε, όμως, και τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χαρ. Αθανασίου καταγγέλοντας ότι άλλαξε την τελευταία στιγμή το εκλογικό σύστημα στη δικαιοσύνη όπως κατήγγειλε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Άφησε, μάλιστα, υπόνοιες ότι η αλλαγή έγινε από τον κ. Αθανασίου για να εκλεγεί ο «παναθηναϊκάκιας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network