Εξηγήσεις για το θερινό “μπάχαλο” και τον διασυρμό θα ζητήσει ο Τσίπρας

Εξηγήσεις για το θερινό “μπάχαλο” και τον διασυρμό θα ζητήσει ο Τσίπρας
Εξηγήσεις για το πώς η κυβέρνηση κατάφερε και να αφήσει αθωράκιστα τα νησιά στον Covid 19 αλλά και να προκαλέσει διεθνές πλήγμα στην εικόνα της χώρας αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση για τα απροστάτευτα νησιά, τα lockdown και το πλήγμα στην εικόνα της χώρας θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες πολιτικές παρεμβάσεις, εντός κι εκτός Βουλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένονται σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Αιχμή του δόρατος η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Οι τελευταίες εξελίξεις και ιδίως η αύξηση των κρουσμάτων και η προοπτική επιβολής lockdown και άλλα νησιά μετά την Μύκονο, αποτιμώνται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ατράνταχτη απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας.. Για την οποία πρέπει να υπάρξει άμεσα λογοδοσία.

Η ανεμελία που ενέπνευσε το Μαξίμου

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τις ευθύνες πρωτίστως επιτελικές. Εκτιμώντας πως πέρα και πριν από όλα αφορούν το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από εκεί θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκπορεύθηκε το κλίμα «ανεμελιάς» και «άνεσης» για την φετινή τουριστική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα ότι οι συνεχείς υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργου για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την θερινή περίοδο οδήγησαν σε αντίστοιχες κοινωνικές πρακτικές χαλάρωσης, που επέφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.

Το ερώτημα

Το κεντρικό ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αναφερόμενος στην Μύκονο είπε πως «όταν στην καρδιά του καλοκαιριού, σε έναν από τους κεντρικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αναγκάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα, κάποιος πρέπει να εξηγήσει τι συμβαίνει, να κάνει κάποια αυτοκριτική». Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη ενώ «το ποσοστό των εμβολιασμών στο νησί προσεγγίζει το 90%». Συμπέρανε «δεν έγιναν οι κατάλληλοι έλεγχοι στους ανθρώπους που ήρθαν στο νησί. Και αυτή η αγωνία φυσικά δεν αφορά μόνο τη Μύκονο, αλλά όλους τους τουριστικούς προορισμούς».

Διπλό πλήγμα στην χώρα

Συνολικά στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η κυβέρνηση λειτούργησε με διττό τρόπο καταστροφικά για την χώρα: Πρώτον γιατί αποδείχθηκε ανεπαρκής στα μέτρα αποτροπής της διάδοσης του Covid 19 και δεύτερον γιατί με τις μετέπειτα αποφάσεις της προκειμένου να καλύψει την αναποτελεσματικότητα της, έπληξε καθοριστικά τον ελληνικό τουρισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι εικόνες τουριστών που αναζητούσαν κατάλυμα στην Μύκονο μετά το lockdown όπως και άλλες παρεμφερείς συνιστούν διεθνές πλήγμα για την Ελλάδα.

Η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου Eurokinissi

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση που κάνουν σε ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες Κατερίνα Νοτοπούλου (Τουρισμού) και Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) τονίζοντας πως «τα περιστατικά ντροπής για τη χώρα μας είναι πολλά. Λίγες ημέρες πριν, 18χρονος Ιταλός, θετικός στον κορωνοϊό, δεν έβρισκε ξενοδοχείο ή έστω ένα δωμάτιο για να απομονωθεί στη Μύκονο και περιφερόταν στο νησί, σε απόλυτη απόγνωση». Επίσης σημειώνουν πως «εξι 18χρονοι, επίσης διαγνωσμένοι φορείς του covid19 παρέμειναν για 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ του κέντρου Υγείας της Πάρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης και φιλοξενίας τους σε χώρο ειδικό για καραντίνα»

Συνολικά μάλιστα η Κ.Νοτοπούλου και ο Χρ.Σπίρτζης τονίζουν ότι «η ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι πρωτοφανής. Είναι το δεύτερο καλοκαίρι που το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, με απόλυτη αδιαφορία στις διαδικασίες και στα μέτρα θωράκισης και αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και πρωτοφανές πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας».

Για τα θέματα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις σε πολιτικό αλλά και κοινοβουλευτικό επίπεδο, αξιοποιώντας το σύνολο των θεσμικών δυνατοτήτων της.

Το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του πρωθυπουργικού Πόθεν Έσχες. Θυμίζουμε άλλωστε ότι για τα δημοσιεύματα που θέλουν την σύζυγο του πρωθυπουργού να έχει στην κατοχή της εταιρία με έδρα στην αλλοδαπή ενώ αυτό απαγορεύεται από την νομοθεσία του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην τελευταία παρέμβασή του στην Βουλή ότι θα επαναφέρει το θέμα. Είχε μάλιστα σημειώσει ότι θα το κάνει όταν θα είναι παρών στην αίθουσα του κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έως τότε πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να θέσει το ζήτημα αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των βουλευτών, οπού μεταξύ άλλων μετέχουν και δικαστικοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα