Φέρχοφστατ : Ακόμη περιμένουμε ένα σοβαρό πακέτο μεταρρυθμίσεων

Φέρχοφστατ : Ακόμη περιμένουμε ένα σοβαρό πακέτο μεταρρυθμίσεων

"Ο ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει το πρόγραμμα του Ποταμιού για να εμπνευστεί για τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης, Γκι Φέρχοφστατ μετά τη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη είχε την Παρασκευή (24/04) στα γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης, Γκι Φέρχοφστατ.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ο Φέρχοφστατ επεσήμανε ότι η Ευρώπη περιμένει εδώ και μήνες την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει ένα σοβαρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει.

"Πρέπει να σας πω ότι η Ευρώπη ακόμη περιμένει ένα σοβαρό πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων από την Κυβέρνηση. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν καυγά της Ευρώπης με την Ελλάδα και τους πολίτες της αλλά περιμένουμε εδώ και μήνες από την κυβέρνηση ένα πακέτο προτάσεων με πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα είναι προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα τέλος στο πελατειακό σύστημα και όχι να το χρησιμοποιεί. Πρέπει να βάλει τέλος στη διαφθορά.

Πρέπει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή με έναν πραγματικό, και όχι προσχηματικό, τρόπο και να ανοίξει την αγορά στην Ελλάδα ώστε οι νέοι να μπορούν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα που σήμερα παραμένουν κλειστά. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά από την Κυβέρνηση και ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. Αυτή όμως εξαρτάται από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να προσδιορίσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ίσως πρέπει να διαβάσει το πρόγραμμα του Ποταμιού για να εμπνευστεί", επεσήμανε ο Φέρχοφστατ.

Θεοδωράκης: Δεν ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: "Δεν ξέρω αν ο Γκι έχει κάποια παραπάνω ενημέρωση από εμένα, γιατί ταξίδευε – στο ταξίδι της επιστροφής από της Βρυξέλλες προς την Αθήνα – με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν γνωρίζω αν του είπε κάτι. Εγώ πάντως δεν έχω κάποια ειδική πληροφόρηση για το τι συμβαίνει. Αν θέλετε, είναι κι ένα από τα ελλείμματα της πολιτικής μας, ότι δεν ενημερωνόμαστε οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε γι’ αυτά που ζητάμε, ούτε γι’ αυτά που μας λένε οι Ευρωπαίοι ότι μπορούν να προσφέρουν στη χώρα μας. Θα ήθελα να δω αυτή την ιστορία να τελειώνει.

Νομίζω ότι η οικονομία έχει φθάσει στα όριά της, η κοινωνία έχει χάσει την υπομονή της, δεν υπάρχουν άλλα λεφτά και θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει μια θαρρετή λύση, μια τολμηρή λύση και -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- μία αμοιβαία υποχώρηση σε μερικά πράγματα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια καινούρια πορεία συνεργασίας με την Ευρώπη".

"Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας"

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο θα συναντήσει το Σάββατο (25/04), σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: "Είπα ότι είναι φανερό και η κυβέρνηση το αποδεικνύει κάθε μέρα, ότι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι πολύ μεγαλύτερα από το μπόι της. Δεν έχει λύσεις, είναι φανερό. Και δεν μιλώ μόνο για τα ευρωπαϊκά θέματα, μιλώ και για τα εσωτερικά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνεργασία και των άλλων κομμάτων.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση βέβαια με τον κ. Τσίπρα, να συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών, και να συζητήσουμε τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν. Όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές για να υποκρινόμαστε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ο καθένας μόνος του. Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Είναι η κυβέρνηση αποφασισμένη να επιχειρήσει αυτή την ένωση δυνάμεων ή νιώθει αυτάρκης μόνο μ’ έναν ακροδεξιό εταίρο; Θα φανεί".

"Το Ποτάμι, ίσως το μοναδικό ελληνικό κόμμα που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις"

"Δεν είναι η πρώτη μου συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι καθώς έχουμε στενή συνεργασία. Ο λόγος είναι πολύ απλός αφού η Ευρώπη βλέπει το Ποτάμι όχι απλά ως ένα σοβαρό κόμμα αλλά πιθανότατα το μοναδικό ελληνικό κόμμα που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και παράλληλα έχει ένα πλήρες μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα. Ένα πρόγραμμα που η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή όσο τίποτα άλλο, για το καλό της και για να πάει μπροστά. Γι’ αυτό ακριβώς η επαφή μας με το Ποτάμι είναι τόσο στενή.

Αν ρίξεις μια ματιά στον κοινοβουλευτικό χάρτη της Ελλάδας θα δεις από τη μια τα παλιά κόμματα τύπου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι υπεύθυνα για την κατάντια της χώρας και από την άλλη έχεις τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει ήδη πέσει στην παγίδα πελατειακού συστήματος. Για μας, το μέλλον βρίσκεται σε ένα δυνατό Ποτάμι γιατί είναι ένα κόμμα που δουλεύει πάνω στις μεταρρυθμίσεις και τις υπερασπίζεται", σχολίασε ο Φέρχοφστατ.

Για να συμπληρώσει ο κ. Θεοδωράκης: "Δεν είναι μυστικό ότι διατηρώ μια στενή σχέση με τον Γκι και τον συμβουλεύομαι και συζητάω πολύ συχνά μαζί του πράγματα που αφορούν την Ευρώπη και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τόσο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα όσο και στο ελληνικό, γιατί έχει και μια εμπειρία διακυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι δεν είναι μόνο δικός μας φίλος αφού κατ’ ουσίαν είναι ένας φίλος της χώρα μας.

Η φωνή του είναι αρκετά δυνατή στην Ευρώπη, ακούγεται πέρα από τον φιλελεύθερο χώρο της δικής του ομάδας και νομίζω ότι αυτά που κατά καιρούς λέει υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ των προσπαθειών μας να φύγουμε από τα μνημόνια, να φύγουμε από τη λιτότητα, είναι οι παρατηρήσεις που θα θέλαμε κι εμείς ν’ ακούμε από έναν φίλο Ευρωπαίο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ καθώς θα κάνουμε και τη συζήτηση σήμερα μπροστά σ’ ένα μεγαλύτερο κοινό για να απαντήσουμε στα ερωτήματα του κόσμου. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται συμμάχους σαν τον Γκι. Δεν πρέπει να σπαταλάμε αυτές τις σχέσεις, πρέπει να τις διατηρούμε γιατί έχουμε να κάνουμε έναν πολύ μεγάλο δρόμο για να βρεθούμε ξανά στην καρδιά της Ευρώπης. Κι εκεί δεν μπορείς να είσαι μόνος σου".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ποτάμι
SHARE: