'Φέσι' άνω των 400 εκ. ευρώ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016. 
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Δεν πληρώνουν δόσεις ούτε τόκους εδώ και πέντε χρόνια σε συγκεκριμένη τράπεζα. Εξυπηρετούνται μόνο 16 εκ. ευρώ. "Μη συνεργάσιμος δανειολήπτης" η ΝΔ

Οφειλές που ξεπερνούν τα  400 εκ. ευρώ έχουν προς τις τράπεζες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσαν τα στελέχη των ίδιων των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ εδώ και πέντε χρόνια στην Attica Bank για δάνεια που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία από τα απόρρητα έγγραφα απεκάλυψε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν συνολικά το ποσό των 418 εκ. ευρώ ενώ σήμερα εξυπηρετούνται μόνο 16 εκ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στις οφειλές έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την Συγγρού να οφείλει 210,8 εκ. ευρώ και την Χαριλάου Τρικούπη 189,6 εκ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλασσοδανείων έχει δοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και φτάνει τα 358,8 εκ. ευρώ. Ακολουθεί η Εθνική με 33,6 εκ. ευρώ, η Eurobank με 13 εκ. ευρώ και η Attica με 12,2 εκ. ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, στην Εξεταστική Επιτροπή και η κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Attica Bank Αλέξανδρου Αντωνόπουλου ο οποίος παραδέχθηκε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταβάλλει το παραμικρό ποσό τα τελευταία πέντε χρόνια για τις οφειλές τους χωρίς η τράπεζα να έχει προβεί σε καταγγελία. «Από το 2011 δεν έχουν πληρωθεί ούτε δόσεις, ούτε τόκοι» είπε ο κ. Αντωνόπουλος αλλά σημείωσε ότι η τράπεζα έχει περιοριστεί στην αποστολή εξωδίκων. «Βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας έχουμε έξι μήνες περίοδο για να σχεδιάσουμε τις κινήσεις, είτε ρύθμιση-αναδιάρθρωση είτε πλέον καταγγελία και νομικές ενέργειες» είπε αναφερόμενος στα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο κ. Αντωνόπουλος αποκάλυψε, επίσης, ότι η ΝΔ έχει χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος δανειολήπτης» και ανέφερε ότι η Τράπεζα έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του κόμματος. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έλαβαν δάνεια εκχωρώντας πολλαπλώς τις μελλοντικές εισπράξεις τους από την κρατική επιδότηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καναλάρχες και εκδότες καλούνται στην Εξεταστική για τα 'θαλασσοδάνεια'

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν 240 εκ. ευρώ δανεικά και αγύριστα

SHARE: