Φώφη Γεννηματά στο News 24/7: “Σώσαμε το κεκτημένο του Ανδρέα κόντρα στην αστυνομοκρατία της Δεξιάς”

Φώφη Γεννηματά στο News 24/7: “Σώσαμε το κεκτημένο του Ανδρέα κόντρα στην αστυνομοκρατία της Δεξιάς”

Για τον ιστορικό νόμο 1264/1982 ερωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά στη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ που ακυρώθηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας παραχώρησε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ η Φώφη Γεννηματά, δεχόμενη ερωτήσεις μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ερωτήθηκε από το News 24/7 και τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο σχετικά με τον νόμο 1264/82 που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο εμβληματικούς των πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων ο νόμος 1264/82 κατοχύρωσε το δικαίωμα της απεργίας, την προστασία από απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, την κατάργηση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out), την οργανωμένη απεργοσπασία σε περίπτωση που μία απεργιακή κινητοποίηση κριθεί νόμιμη και σειρά άλλων παρεμφερών ζητημάτων. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές, έως τα μέσα του Οκτωβρίου. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει αλλαγές στο νομοθέτημα του Υπ. Εργασίας, ανάλογα με τη στάση των συνδικαλιστικών φορέων.

Ακόμη, η κ. Γεννηματά ερωτήθηκε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις “Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” το οποίο υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ, με διάθεση “βελτίωσης του νομοθετήματος”.

Η κ. Γεννηματά προασπίστηκε τη στάση του ΚΙΝΑΛ, απαντώντας:

“Όπως είπατε πρόκειται για έναν εμβληματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ που έχει αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Το αν υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του είναι κάτι που θα πρέπει να το πουν πριν απ’όλα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές. Θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους και μαζί τους θα καθορίσουμε τη στάση μας το επόμενο διάστημα αφού δούμε και τι προβλέπεται να φέρει από τη μεριά της η κυβέρνηση. Δεν αλλάζω θέση ως προς τη στάση μας στο θέμα των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλώσεις χρειάζονταν οργάνωση, ήταν αίτημα της αθηναϊκής, τουλάχιστον, κοινωνίας, η οποία υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά χρειαζόταν και μεγάλη βελτίωση ο νόμος της κυβέρνησης για να υπάρξουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην πορεία, τη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. Με τη δική μας στάση, αυτό το εξασφαλίσαμε. Τα κόμματα λειτουργούν πολιτικά και όχι νομικά. Τις νομικές επιπτώσεις θα τις δούμε στη συνέχεια. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμη από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και του αείμνηστου Μαγκάκη, το ΠΑΣΟΚ είχε αυτή τη στάση. Ζητούσε την παρουσία και την παρέμβαση εισαγγελέα ακριβώς για να αποφύγει το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς που από τότε φοβόταν. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μας στάση και το τι είναι προοδευτικό και τι δεν είναι θα το κρίνουν οι πολίτες με βάση τα αποτελέσματα”.

Η ερώτηση του NEWS 24/7 στο 01:22:05

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα