Γάμος ομοφύλων: Η αμηχανία Μητσοτάκη απέναντι στη “δεξιά του Κυρίου”

Διαβάζεται σε 5'
Γάμος ομοφύλων: Η αμηχανία Μητσοτάκη απέναντι στη “δεξιά του Κυρίου”
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Sooc

Η ομοφοβική εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με τις απαράδεκτες αναφορές στα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και δηλώσεις ιεραρχών, αναγκάζουν την κυβέρνηση να διαμηνύσει “τα του Καίσαρας τω Καίσαρι”, χωρίς όμως να θέλει και σύγκρουση

Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει στο συρτάρι του Μαξίμου μέχρι νεωτέρας και το πιθανότερο τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Αλλά το θέμα εξακολουθεί να φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως με τη… “δεξιά του Κυρίου”.

Ήταν δεδομένο και αναμενόμενο βέβαια η Εκκλησία να μην ταχθεί υπέρ του (πολιτικού) γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η ομοφοβική εγκύκλιος όμως της Ιεράς Συνόδου φέρνει την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Και αυτό καθώς από τη μία δεν θέλει να συγκρουστεί με την Εκκλησία. Ααπό την άλλη όμως δεν μπορεί και να αυτοεξευτελιστεί ως νομοθετική εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος στην αναχρονιστική αυτή εγκύκλιο εκφράζει τη διαφωνία της με τον ομόφυλο γάμο, με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα.

Η εγκύκλιος, δε, καταλήγει: «Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Η απάντηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία

Κληθείς να σχολιάσει την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση του για ισότητα στο γάμο, όπως είχε δηλώσει στη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7.

“Εμείς ακούμε κάθε φορά με σεβασμό τις απόψεις, τις αποφάσεις της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου. Ταυτόχρονα, όμως, εφαρμόζουμε την πολιτική μας”, συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Σχολίασε μάλιστα, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως απάντηση στην Εκκλησία, ότι: “Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τα παιδιά συνολικά, από τα οποία κάποια παιδιά μεγαλώνουν πολύ πιο δύσκολα, κάποια παιδιά μεγαλώνουν σε Ιδρύματα. Υπάρχουν αξιοθαύμαστες μονογονεϊκές οικογένειες που με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και στερήσεις έχουν μεγαλώσει παιδιά.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι: “Γενικότερα, σημασία έχει να σκεφτόμαστε τα παιδιά. Να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει παιδιά, κάποιοι εξ αυτών και μόνοι τους, με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες”.

Tο γεγονός ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι τα μόνα που δεν έχουν ίσα δικαιώματα είχε επισημάνει άλλωστε σε παλαιότερη παρέμβαση της για το θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Αν πεθάνει ο βιολογικός γονιός, το παιδί πάει κατευθείαν στην Πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου. Τα παιδάκια αυτά είναι αδικημένα από τον νόμο και πρέπει να τα προστατέψουμε”, είχε δηλώσει ειδικότερα η πρώην υπουργός.

“Τα του Καίσαρος των Καίσαρι”

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ανέλαβε τις προηγούμενες ημέρες να υπερασπιστεί εκ δεξιών την κυβέρνηση για την τροπολογία για τους μετανάστες, ανέλαβε τώρα να στείλει μηνύματα και όσον αφορά στην Εκκλησία και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

“Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”, δήλωσε ειδικότερα με νόημα ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ.

“Ποτέ δεν ήθελα «μουγκή» Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να είναι «λαλίστατη». Η Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς”, συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: “Όμως, τη νομοθεσία ενός κράτους δεν την έχει η Εκκλησία, την έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση, δηλαδή η Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο. Άλλο ρόλο και τομέα ευθύνης έχει η Δημοκρατία, η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και άλλο ρόλο και τομέα ευθύνης έχει η Εκκλησία”.

Όσον αφορά στη δική του στάση όταν (και εφόσον) έρθει το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν δει τη ρύθμιση. “Εγώ αξιωματική διαφωνία στο να μπορούν κάποιοι να ρυθμίζουν τα της προσωπικής τους ζωής όπως θέλουν, δεν έχω καμία, εγώ είμαι φιλελεύθερος. Μου αρέσει το κράτος να μην περιορίζει την ανθρώπινη ελευθερία. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και πάντα έλεγα ότι «είμαι δεξιός φιλελεύθερος»”, δήλωσε μάλιστα. Εν κατακλείδι όμως σχολίασε ότι ένα νομοσχέδιο κρίνεται ανάλογα με τις ρυθμίσεις που περιέχει.

Το δίλημμα Μητσοτάκη απέναντι στο “μαγαζί γωνία”

Στη ΝΔ βέβαια κάποιοι σκέφτονται πως μία νομοθετική ρύθμιση που δεν θα δίνει στα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια το δικαίωμα τεκνοθεσίας θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από την κοινοβουλευτική ομάδα και να μη δώσει “πάτημα” στην Εκκλησία. Όμως μία τέτοια ρύθμιση θα ήταν σαφώς αντισυνταγματική. Επιπλέον, είτε αρέσει στην Ιερά Σύνοδο είτε όχι, ήδη ομόφυλα άτομα μεγαλώνουν παιδιά και τα παιδιά αυτά δεν έχουν ίσα δικαιώματα.

Η κυβέρνηση επίσης θα έχανε την ευκαιρία να δείξει φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ εάν νομοθετούσε με βάση τις επιθυμίες των ιεραρχών ή υποχωρούσε στην Εκκλησία. Η Εκκλησία βέβαια είναι “μαγαζί γωνία”, όπως φέρεται να είχε πει στη Μεταπολίτευση ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και έκτοτε η Εκκλησία σε όλες τις αναμετρήσεις με την πολιτεία είχε κερδίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα