Γαβρόγλου: Να ανοίξει η συζήτηση για εκλογή μουφτή υπό προϋποθέσεις

Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».(EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Παιδείας τάσσεται υπέρ της εκλογής μουφτή από τη μουσουλμανική μειονότητα μέσω εκλεκτορκού σώματος - Κοτζιάς: δεν συζητάμε τέτοια θέματα.

Το ζήτημα της εκλογής μουφτή από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ανοίγει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία.

Το ζήτημα της εκλογής μουφτή από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ανοίγει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ενόψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία.

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» τονίζει ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξή του σε εκπομπή του Καναλιού της Βουλής («Τι λέει ο νόμος») η οποία θα προβληθεί απόψε στις 21:00. Αναφέρει, μάλιστα, ότι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις ως προς τον «προσδιορισμό του εκλεκτορικού σώματος». «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα» σημειώνει ο υπουργός τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ εκλεκτορικού σώματος.

Τοποθετούμενος μάλιστα στο θέμα του συζητούμενου νομοσχεδίου για τη Σαρία ο κ. Γαβρόγλου διευκρινίζει ότι μετά τη ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα ορίζονται οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή. Στη συνέχεια θα συσταθεί επιστημονική επιτροπή, από νομικούς και ειδικούς επί του Ισλαμικού δικαίου.

Κοτζιάς: Δεν συζητάμε τέτοια θέματα

Μιλώντας πάντως σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίσθηκε στην αντίπερα όχθη από τον υπουργό Παιδείας για το ζήτημα της εκλογής των μουφτήδων. «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατάργηση της Σαρία στη Θράκη ανακοίνωσε ο Τσίπρας

SHARE:

24Media Network