Γεννηματά από το Αρκαλοχώρι: "Η περιοχή χρειάζεται ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση"

Επίσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.
Επίσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021. EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

"Η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχίσουμε όταν τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν απ' όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι" τόνισε η Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψή της στην Κρήτη.

Στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένας άμεσος αλλά και οργανωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης των σύνθετων, όπως είπε, προβλημάτων και καταστροφών στις περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων που επλήγησαν από την σεισμική δόνηση της περασμένης Δευτέρας, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που επισκέπτεται την περιοχή.

Η κ. Γεννηματά στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου του Αρκαλοχωρίου, ενημερώθηκε για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και πώς αναπτύσσεται ο μηχανισμός αντιμετώπισης, από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

ADVERTISING

Όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, που αμέσως μετά την ενημέρωση επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας των πληγέντων στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, «όμως θα πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα και πάντως να ενισχυθούν».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ακόμη και να τρέξουν άμεσα, δεν αρκούν καθώς αφορούν την πρώτη φάση της αντιμετώπισης μόνο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής με αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχουν οικισμοί που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άρα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές, βιοκλιματικές προδιαγραφές. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει το χωροταξικό της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τα έργα του αεροδρομίου και βέβαια να τελειώνουμε με το πολεοδομικό του Αρκαλοχωρίου, το οποίο εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό για μια υπογραφή» δήλωσε η κ. Γεννηματά που πρόσθεσε ότι βλέπει πως υπάρχει διάθεση συνεργασίας «όμως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. «Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της η αυτοδιοίκηση αυτή την καταστροφή», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες η κ. Γεννηματά είπε ότι θα πρέπει να είναι η στήριξη των αστέγων σε σίτιση και στέγαση «για να μπορέσουν οι πληγέντες να ζήσουν με αξιοπρέπεια», συμπληρώνοντας ότι στα χωριά θα πρέπει να φτάσουν κοντέινερ, «καθώς πολύς κόσμος δεν θα θελήσει να εγκαταλείψει τα χωριά του».

Προτεραιότητα ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι και τα σχολεία.

«Είναι πολλά τα κατεστραμμένα σχολεία που δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία, οπότε προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η εξεύρεση αιθουσών και η ψυχολογική τους υποστήριξη», είπε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί και να πιέζει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ δεσμεύτηκε ότι «η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχίσουμε όταν τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δεν θα κοιτούν απ' όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι».

Η κ. Γεννηματά βρέθηκε σε σημεία που έχουν υποστεί ζημιές στο κέντρο του Αρκαλοχωρίου, όπου συνομίλησε με πολίτες, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε την περιοχή Μελέσες του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Μανώλη Κοκοσάλη για την κατάσταση που επικρατεί και είδε από κοντά τις καταστροφές που έχουν καταγράφει σε κτίσματα αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε και στο Κλειστό Γυμναστήριο Μελεσών, όπου φιλοξενούνται πληγέντες, με τους οποίους συνομίλησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φώφη Γεννηματά, Κίνημα Αλλαγής, Κρήτη, Σεισμός
SHARE:

24Media Network