Γεννηματά για Τουρκία: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές – Αν παραβιαστούν πρέπει να απαντήσουμε

Γεννηματά για Τουρκία: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές – Αν παραβιαστούν πρέπει να απαντήσουμε
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Στις κόκκινες γραμμές και στην εθνική ομοψυχία που πρέπει να υπάρχει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Με ειδική αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας και στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δεν έχουμε απλώς “δυσκολίες” στη σχέση μας με την Τουρκία. Έχουμε προκλήσεις, απειλές και δυστυχώς πια έχουμε και ενέργειες. Ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και δεν θα πρέπει να υποτιμάται το πρόβλημα ούτε να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο».

«Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο για τις κινήσεις της Τουρκίας. Εθνική Γραμμή. Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ο διάλογος και η εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό επιμένω για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Χρήσιμη είναι μία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν αρκεί. Μία κοινή εθνική γραμμή από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό και θα στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας: «Είναι η δική μας υπεύθυνη θέση και με αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ ενεργά και δυναμικά παρόντες, έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αλλά και τη στήριξη και υπεράσπιση αυτής της εθνικής γραμμής».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος αλλά δεν σημαίνει εκπτώσεις και προσδιόρισε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα: «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η προάσπιση των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για μας θέματα. Αποτελούν κόκκινες γραμμές. Γραμμές που αν παραβιαστούν από τη γείτονα χώρα πρέπει να έχουν την αρμόζουσα απάντηση με όλα τα νόμιμα μέσα. Αυτή τη θέση η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά. Και σε αυτήν τη θέση πρέπει να υπάρξει εθνική ομοψυχία. Να καταλάβουν όλοι πως δεν είμαστε πρόθυμοι ούτε για υποχωρήσεις ούτε για παραχωρήσεις».

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τα δικαιώματά μας. Ασχέτως των προθέσεων και των δυνατοτήτων των τρίτων. Αν τολμήσει η Τουρκία να καταπατήσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να πάρει τη δέουσα απάντηση», συμπλήρωσε.

Η κα. Γεννηματά επέκρινε τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ επειδή «συνεχίζει να “νίπτει τας χείρας του”, ταυτίζοντας τον θύτη με το θύμα των προκλήσεων και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Αυτή η δήθεν ουδετερότητα πρέπει να σταματήσει».

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ προτρέποντας τον πρωθυπουργό να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσει την καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας, ζητώντας συγκεκριμένα από την ΕΕ:

– Να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί με παράνομο τρόπο.

– Να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε όποιον δραστηριοποιηθεί σε παράνομη οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος-μέλος.

– Να καλέσει τις Αρχές της Λιβύης να αποφύγουν συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός από ανθρωπιστικές. Δεν είναι δυνατόν χώρες που δεν έχουν μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα να οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών.

«Και βέβαια να ξεκαθαρισθεί ότι αν υπάρξει επιθετική ενέργεια εις βάρος μας από την πλευρά της Τουρκίας θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 παρ 7) που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό, πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να «θέσει αποφασιστικά το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Να ξαναπάρει η Ένωση πίσω τα κλειδιά του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν. Να σταματήσει να μας εκβιάζει». «Πιέστε, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη. Και ξεκαθαρίστε στους εταίρους μας ότι θα μπλοκάρουμε και αποφάσεις αν συνεχίζουν να μας αφήνουν μόνους μας, να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν», κατέληξε η κα. Γεννηματά.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενη στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο, σημειώνοντας ότι «άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά δεν άλλαξε η πολική».

Όπως εξήγησε, η διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής αφορά στο ότι «συνεχίζουμε ως χώρα, οικονομία, κοινωνία στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Διαφωνούμε γιατί δεν απελευθερώνεται η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας από τα βάρη που σώρευσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα φορτωθούν και πάλι το βάρος της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων των 7 δισ. ευρώ για το 2020».

Eurokinissi
 

Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η στήριξη της μεσαίας τάξης, που υποσχέθηκε, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και απουσιάζει επιδεικτικά κάθε πολιτική και μέτρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και κυρίως η νέα γενιά, προσθέτοντας πως ενισχύεται η κοινωνική αδικία γιατί επιδεινώνεται περαιτέρω η αρνητική σχέση άμεσης προς έμμεση φορολογία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία, βέβαια, ότι θα εμφανιστεί φέτος ο γαλάζιος Αϊ Βασίλης, στην ίδια ακριβώς αντίληψη με τον περσινό ροζ. Με δώρα που έχουν, όμως, προπληρωθεί στο δεκαπλάσιο. Δυστυχώς, το ίδιο προαναγγέλλει ο προϋπολογισμός του», ανέφερε σκωπτικά και υποστήριξε ότι με τα προσωρινά επιδόματα δεν κτίζεται κοινωνικό κράτος, ενώ με τα υπερπλεονάσματα υπονομεύεται το μέλλον της κοινωνίας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έστρεψε τα βέλη της στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι στη μακρά ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ παρέλειψε επιδεκτικά κάθε αναφορά στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους. «Οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι πολίτες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με τον ίδιο σκηνοθέτη και απλή αλλαγή των προσώπων στη διανομή των ρόλων. Γι’ αυτό και λέμε ένα δυνατό ΟΧΙ, όχι μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και στο σύνολο της οικονομικής και επιδοματικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται και στον προϋπολογισμό», συμπλήρωσε.

Και για να μη μένει μόνο στις αρνητική κριτική, όπως είπε, η κα. Γεννηματά ανέπτυξε την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΙΝΑΛ με τις συγκεκριμένες προτάσεις που «χτυπούν τις αδικίες και μειώνουν τις ανισότητες».

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ στοχεύουν στην εξισορρόπηση έμμεσων και άμεσων φόρων, στη στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, των μικρομεσαίων, στην παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, στην τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, του Έλληνα αγρότη, με φορολογικά μέτρα που ενισχύουν το εισόδημά του και στηρίζουν τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Σε κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να επιχειρήσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας.

«Εδώ κρινόμαστε όλοι. Και οι τωρινοί και οι προηγούμενοι. Να βγάλουμε τη θηλιά από τον λαιμό. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα επιμείνουμε. Απέναντι στον λαϊκισμό και τη συντήρηση. Πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη μιας πραγματικά προοδευτικής κυβέρνησης που θα φέρει την αναγέννηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας», κατέληξε η κα. Γεννηματά.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε και ειδική αναφορά στη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υποστηρίζοντας ότι «ένα αθώο παιδί έπεσε θύμα της τυφλής βίας από έναν αστυνομικό», όπως η τυφλή βία οδήγησε και στα αθώα θύματα της Marfin και στον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν. «Δηλώνουμε την καταδίκη μας και την αντίθεσή μας στην τυφλή βία, από όπου και αν προέρχεται, χωρίς αστερίσκους, υπεκφυγές και εξαιρέσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version