Γεραπετρίτης: Θα αποδοθούν ευθύνες για τη ΔΕΗ

Γεραπετρίτης: Θα αποδοθούν ευθύνες για τη ΔΕΗ
Ο υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Eurokinissi

Θα πωληθούν μονάδες, είπε ο υπουργός Επικρατείας. Πώς σχολίασε τα ταξίδια Μητοστάκη σε Παρίσι και Βερολίνο και τι είπε για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

«Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της μεγαλύτερη επιχείρησης της τη χώρας» δήλωσε, μιλώντας για τη ΔΕΗ στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τη ζημιά που έχει επέλθει».

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ασύμμετρη επιβάρυνση όλων των κοινωνικών εταίρων, και του ιδίου του κράτους, με μείωση του ΦΠΑ και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που είσπραττε, αλλά και με τη μείωση του προνομιακού τιμολόγιου των εργαζομένων από 75% μεσοσταθμικα στο 25 με 30%.

Αναφορικά με την τυχόν πώληση μονάδων ή ιδιωτικοποίηση ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι πώληση μονάδων θα γίνει, όχι άμεσα, μετά την καταγραφή όλων των δεδομένων αλλά έκανε λόγο για δημόσια διαχείριση της επιχείρησης. 

Παραθέτοντας τα οικονομικά της ΔΕΗ ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «το 2014 η ΔΕΗ έχει κέρδη 90 εκατ. και το 2018 ζημιές 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική άξια της ΔΕΗ είναι σήμερα 0,3 δισ. ενώ το 2014 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απίστευτη υποβάθμιση» και υπογράμμισε ότι «Θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου, των Εξεταστικών, είτε μέσω της δικαιοσύνης».

Για τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Παρίσι

«Ξεκινήσαμε μια νέα διπλωματία η οποία είναι η διπλωματία της αξιοπιστίας και όχι η διπλωματία της επαιτείας», δήλωσε, ο κ. Γεραπετρίτης αποτιμώντας τα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική διπλωματία στηρίζεται περισσότερο σε δεδομένα παρά σε αναζητήσεις και ευχολόγια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στη Γερμανία όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία, εκείνο το οποίο, πρωτίστως, ήθελε να αναδείξει ήταν η αλλαγή του πολιτικού μείγματος στην Ελλάδα. Δηλαδή η νέα οικονομική πολιτική η οποία ασκείται και η νέα πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα με την αύξηση των επενδύσεων, της οικονομικής σταθερότητας που με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσει και σε νέα δεδομένα στην οικονομία δηλαδή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ικανοποίηση των στόχων».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι έγιναν πολύ συγκεκριμένα βήματα. «Υπήρξε μια απόλυτη κατανόηση και συμφωνία να υπάρξει ένα επενδυτικό ρεύμα προς την Ελλάδα από Γερμανικές επιχειρήσεις η οποία θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Αναμένουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καταγραφεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε οι Γερμανικές επενδύσεις που θα έλθουν στην Ελλάδα να αποκτήσουν και μία πολύ σοβαρή επίδραση στην ελληνική οικονομία» ανέφερε και επεσήμανε, ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, χρησιμοποίησε τη γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί και εντός της Ελλάδας διότι μερικές φορές αυτό τείνουμε να το ξεχάσουμε. Ότι η ελληνική πολιτική στηρίχθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, σε μια απίστευτη διγλωσσία».

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:« ακριβώς επειδή υιοθετούμε ένα μοντέλο διπλωματίας της αξιοπιστίας, το θέμα αυτό θα τεθεί εντός του 2020, δηλαδή την επόμενη χρονιά για να έχουμε το 2021 ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα… για μένα πολύ μεγάλη υπεραξία είναι, σήμερα που μιλάμε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε οι αγορές και οι ξένοι επενδυτές να θεωρήσουν ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Και ο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον θα εκκινήσει τον επόμενο μήνα με δύο μεγάλα νομοσχέδια που θα έλθουν στην ελληνική βουλή τα οποία είναι το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Με αυτά τα δύο νομοσχέδια θα τεθεί ο οδικός χάρτης της μεγάλης ανάπτυξης που θα έλθει στην Ελλάδα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα