Στήριξη Μέρκελ σε ένα ελληνικό success story “είδε” ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο

Στήριξη Μέρκελ σε ένα ελληνικό success story “είδε” ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο
Η υποδοχή Μητσοτάκη από Μέρκελ

Οι ελπίδες της Αθήνας για τη ΔΕΗ και το “πράσινο σχέδιο”, που έχουν αναλάβει Σολτς- Σταϊκούρας. Ικανοποιημένη επέστρεψε η ελληνική αποστολή από τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου το κλίμα ήταν θερμό όσον αφορά στις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να τα δίνει όλα για ανάπτυξη- μεταρρυθμίσεις.

Θετικό θεωρούν στο Μαξίμου τον απολογισμό της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και της πρώτης συνάντησης του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως πρωθυπουργού πλέον.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως η αίσθηση ότι η Μέρκελ στηρίζει ένα ελληνικό success story επιβεβαιώθηκε πλήρως στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Σημείωναν δε ότι αυτό θα έχει και τη διάσταση της “πράσινης ανάπτυξης”, αλλά αυτή τη φορά στην ώριμη στιγμή που και το Βερολίνο και η Αθήνα θέλουν οι σχέσεις τους να μπουν σε μία νέα τροχιά και που υπάρχει ένα πεδίο ανάπτυξης επενδυτικών δράσεων. Και “πράσινη ανάπτυξη” σημαίνει εν προκειμένω επενδύσεις ιδίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ένα τομέα στον οποίο όπως σχολίασε χθες και ο πρωθυπουργός υπάρχει γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το σχέδιο αυτό δεν είναι ένα απλό ευχολόγιο, τόνιζαν επίσης κυβερνητικά στελέχη, αλλά ήδη έχουν αναλάβει να το “τρέξουν” ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς με τον Έλληνα ομόλογο του Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες στις αρχές του έτους θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ελληνογερμανικό συνέδριο για την πράσινη ανάπτυξη με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από τη Γερμανία. Η Μέρκελ δε ένδειξε ενθουσιώδης, καθώς πρότεινε ευθέως κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στην ελληνική κυβέρνηση να καλέσει γερμανικές εταιρείες και δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με νομικές συμβουλές- με άλλα λόγια να υποδείξει ποια γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα πρέπει να “τακτοποιηθούν” ώστε η Ελλάδα να καταστεί όντως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τους Γερμανούς, κάτι που δεν είχε συμβεί όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εγκωμίασε δημοσίως την κυβέρνηση και για την πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων και παρότι πολλοί στη ΝΔ γκρίνιαζαν τα προηγούμενα χρόνια ότι είχε… συμπάθεια στον Αλέξη Τσίπρα, ήταν θερμή με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα την κάλεσε μιλώντας στα γερμανικά στο κλείσιμο των κοινών δηλώσεων να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

Η κυβέρνηση που αγωνιά για την προσέλκυση επενδύσεων ως κομβικό στοιχείο του σχεδίου της για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, προσβλέπει λοιπόν ιδιαίτερα στον ερχομό Γερμανών επενδυτών στον τομέα της ενέργειας. Και αυτό συνδέεται και με ένα άλλο μεγάλο θέμα: Τη ΔΕΗ.

“Η ΔΕΗ θα γινει πρωτοπόρος στην πράσινη ενέργεια” δήλωναν κυβερνητικά στελέχη. Από το Μαξίμου δεν το λένε επίσημα αλλά ελπίζουν οι Γερμανοί να έρθουν να επενδύσουν και στη ΔΕΗ, για την οποία το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πάει σε ένα “μοντέλο ΟΤΕ”. Την ώρα άλλωστε που ο κ.Μητσοτάκης συζητούσε με την κ.Μέρκελ στο Βερολίνο, στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωνε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει τιμολογιακές αυξήσεις (αν και η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα έχουν εν τέλει μηδενικό αποτύπωμα στην τσέπη του καταναλωτή), υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων κινήσεων καθώς το Σεπτέμβρη η Επιχείρηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Και τα πρωτογενή πλεονάσματα; Όπως είχαν ξεκαθαρίσει από προχθές από το Μαξίμου δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μέρκελ. Αλλά ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από Γερμανούς δημοσιογράφους και θέλησε να λειάνει το έδαφος για να ανοίξει το θέμα σε δεύτερο χρόνο. Όμως η στρατηγική του αυτή τη στιγμή είναι να δείξει εμπράκτως στους Γερμανούς πρωτίστως ότι η κυβέρνηση του θα διευκολύνει επενδύσεις και θα προχωρήσει μεταρρυθμίσεις. Η φράση του “θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα και πιο βαθιά” ήταν χαρακτηριστική. Μάλιστα διεκδίκησε την… ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων αυτών για την Αθήνα, λέγοντας ότι “θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς”, θέλοντας να δείξει ότι δεν επιβάλλουν οι εταίροι στην κυβέρνηση αυτή την πολιτική, αν και βέβαια θεωρεί ότι οι εταίροι θα την εκτιμήσουν και θα δώσουν εν τέλει το πράσινο φως για τα πρωτογενή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα